Firma Huadian Oltenia Energy SA, condusă în sistem dualist

Acordul pentru investiţia chinezilor de la Rovinari va fi semnat de cele două părţi, română şi chineză, pe 19 noiembrie la Beijing. Partea română şi-a respectat toate obligaţiile şi a obţinut toată aprobările necesare semnării acordului. După ce va fi semnat acest acord, se va trece la înregistrarea firmei româno - chineză Huadian Oltenia Energy SRL. Potrivit Memorandumului semnat între firma chineză şi CE Oltenia, obţinut de Pandurul, firma va avea Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Din cele zece persoane, CE Oltenia va putea numi două.

Societatea Huadian Oltenia Energy SA ce va rezulta dintr-o asociere între chinezii de la China Huadian şi CE Oltenia va avea Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliu de Supraveghere şi Directorat. 

În Consiliul de Supraveghere şi Directorat vor fi câte cinci persoane, patru din partea chinezilor şi câte unul din partea CE Oltenia. Firma va avea un punct de lucru la Rovinari. Deciziile, dar şi banii vor fi gestionaţi de chinezi. Lucrările vor dura 36 de luni şi este posibil să înceapă în 2016.

Contractul, semnat pe 19 noiembrie

Vasile Tudorescu, unul din responsabilii negocierilor cu chinezii pentru investiţia într-un grup nou la Rovinari, a declarat că deocamdată nu s-a semnat un acord între cele două părţi. Acest lucru se va întâmpla pe 19 noiembrie la Beijing. „S-au obţinut toate aprobările din partea română privind acţionarii, marţi a avut loc o şedinţă în China pentru că mai aveau nevoie de nişte aprobări. Intenţionăm să semnăm Acordul pe 19 noiembrie la Beijing, la Forumul Economic China - Europa Centrală şi de Est. Acordul este negociat, aprobat. Mai au ei să obţină o aprobare şi în a doua săptămână a lunii noiembrie o să vină o delegaţie să reluăm discuţiile pe contractul de cărbune“, a declarat acesta.

După semnarea acordului va fi înregistrată firma de implementare a proiectului, din care CEO va deţine 8,94% şi va veni cu depozit de cărbune, terenuri şi infrastructură, tot aportul fiind evaluat la aproape 19 milioane de euro. Valoarea totală a investiţiei este 847 de milioane de euro, dar chinezii vor investi în primă fază 30%, adică 254 de milioane de euro, restul banilor fiind luaţi de la bănci. Potrivit Memorandumului, investiţia se va întinde pe o suprafaţă de 141.885 mp din care 87.281 mp deţinuţi de CE Oltenia şi 54.604 mp achiziţionaţi de la Energoconstrucţia, tot de către CE Oltenia. S-a estimat că depozitul de zgură şi cenuşă va ocupa 150 de hectare şi se va afla în halda interioară a Carierei Gârla. Chinezii vor cumpăra cărbune de la carierele Roşia, Tismana, Pinoasa, aproape 4,5 milioane de tone anual.

Vizualizări: 198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: