„Mafia Cărbunelui II”, pe masa judecătorilor
Cinci gorjeni au fost trimişi în judecată la sfârşitul anului trecut într-o discreţie maximă din partea anchetatorilor, inculpaţii fiind acuzaţi că au furat cărbune de pe benzile Complexului Energetic Oltenia pentru a-l vinde în sate din sudul ţării. Ancheta finalizată acum închide practic seria cercetărilor începute în 2014, în care alţi inculpaţi au fost deja condamnaţi pentru acuzaţii similare, pe rolul instanţelor mai fiind doar dosarul în care mai mulţi poliţişti din zonele Turceni şi Rovinari sunt judecaţi pe motiv că erau pe mână cu hoţii de cărbune, cei mai mulţi fiind găsiţi nevinovaţi deocamdată.
Lică Bimbaşă, Eugen Brăiloiu, Marin Popescu, Viorel Tiberiu Sărăcin şi Constantin Păuna au fost iniţial în vizorul procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în ancheta mai amplă din 2015 care a vizat întreaga „Mafie a Cărbunelui” din Gorj. Cercetările în cazul celor cinci au fost preluate anul trecut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, care, la final de an, a finalizat cercetările cu un rechizitoriu înaintat instanţei de judecată. Dosarul e deocamdată în faza de cameră preliminară, dar probele ajunse pe masa unui judecător de drepturi şi libertăţi arată că fiecare inculpat este acuzat că a vândut cărbune furat în cantităţi ce variază între 90 şi 100 de tone. De altfel, Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă şi a evaluat cele peste 500 de tone furate de pe benzile sale la peste 53.000 de lei.
Cap de listă în dosarul respectiv este Eugen Brăiloiu, nimeni altul decât ginerele lui Constantin Bărbulescu, fost şef al Poliţiei Rovinari în perioada în care s-au comis furturile pe care anchetatorii le-au investigat în „Mafia Cărbunelui”. Dacă despre fostul comandant nu s-a auzit că ar fi fost luat la întrebări despre furturile din perioada 2014 – 2015, despre ginerele său anchetatorii au suficiente dovezi că nici un agent din cadrul Poliţiei Rovinari nu l-a întrebat „de sănătate” atunci când pleca în curse spre Dolj şi Olt cu camionetele încărcate cu cărbune furat. Culmea este că anchetarea lui Brăiloiu după atâta timp se produce în condiţiile în care acesta are şi în continuare rude active în Poliţia Gorj, chiar aflate în posturi de conducere. Mai mult, el este angajat al Complexului Energetic Oltenia ca electrician. În urmă cu un an, a suferit o condamnare definitivă tot pentru că ar fi fost implicat în vânzarea de cărbune furat, Judecătoria Târgu Jiu dispunând o amendă penală de 3000 de lei faţă de acesta pentru acuzaţia de tăinuire.
Brăiloiu nu este singurul inculpat cu probleme din acest dosar. Lică Bimbaşa este cercetat şi el într-un alt dosar pentru vânzarea de cărbune furat în vara lui 2015. O „coadă” o are şi Constantin Păuna, condamnat la 1 an cu suspendare acum doi ani pentru influenţarea declaraţiilor unor martori, în timp ce Marin Popescu a fost amendat în trecut de două ori de anchetatori pentru acelaşi gen de fapte, pe considerentul că se va potoli şi nu va mai fi implicat în acest gen de fapte.
Procesul celor cinci inculpaţi este de abia la început, asta în condiţiile în care faptele de care sunt acuzaţi au avut loc în 2014, iar până la pronunţarea unui verdict va mai trece o bună perioadă de timp. Până atunci sunt şanse mai mici ca acest gen de fapte să se mai întâmple pentru că, în ultima vreme, Complexul Energetic Oltenia şi-a securizat zona de acces la benzile transportoare de cărbune.