Lipsa forței de muncă se acutizează în minerit. Sunt câte trei muncitori în loc de șapte, la un excavator
Angajații Complexului Energetic Oltenia resimt tot mai dur lipsa forței de muncă, iar rândurile salariaților se vor subția cu fiecare an, mai ales că vârsta medie a lor este de circa 50 de ani. Pe unele utilaje lucrează jumătate din cât ar trebui ca totul să funcționeze după normative și fără riscul producerii unui accident de muncă.
În zona Jilț, cel mult patru muncitori fac munca a șapte oameni. „Este foarte mare lipsa forței de muncă. Noi, la ora actuală, funcționăm cu jumătate din normativ pe utilaje. Pe excavatorul 01, ar trebui să fie un normativ de 6-7 muncitori și sunt doar 3 muncitori, cel mult 4. Pe roată este un băiat, altul verifică benzile, este un lăcătuș și mai vine cefelistul, mai ajută când fac manevre. Asta este situația cu care ne confruntăm. Dar să vedeți ce se va întâmpla de la anul și din 2022. O să plece foarte mulți dintre colegii noștri. Sunt colegii mai în vârstă, profesioniști, și vom rămâne foarte puțini”, a explicat sindicalistul Ion Popescu, din zona Jilț.
Oamenii își fac și ei calcule. Știu că vârsta de medie este una ridicată și că mulți vor ieși la pensie în anii următori. Colegi mai tineri nici nu speră că vor avea prin cariere mai ales că planul de restructurare prevede multe închideri de capacități pe viitor. „Am înțeles că este un plan de restructurare care prevede diminuarea. Nu e o problemă faptul că pleacă personal, vor fi diminuate din funcționare mai multe excavatoare, vor dispărea cariere. După câte am înțeles, până în 2025, vor ieși circa 4.700 de angajați la pensie. Nu va mai fi nevoie de restructurări, că plecăm pe cale naturală la pensie”, a mai spus sindicalistul, la Tele3.
Liderii sindicali spun că minerii primesc mai mulți bani la pensie decât la serviciu, astfel că nimeni nu vrea să mai rămână la muncă după ce îndeplinește condițiile de retragere din activitate. (M.M.)