Lider de sindicat din energie: Se vor pierde foarte multe locuri de muncă

Mulți salariați ai Complexului Energetic Oltenia sunt îngrijorați din cauza incertitudinii care planează asupra companiei. Nu se mai știe nimic despre planul de restructurare și nu toți angajații știu ce modificări vor fi în termocentrale și carierele de cărbune în următorii zece ani.

Liderul de sindicat Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari, a adăugat că, până în 2030, compania va mai rămâne cu doar patru mii de salariați. În prezent, numără în jur de 12 mii.

Tomescu a explicat că toate aceste incertitudini nu fac decât să îngrijoreze salariații: “Pe programul de restructurare, Termocentrala Rovinari va funcționa tot cu trei grupuri energetice, cu aceeași capacitate. Dacă ne referim la Complexul Oltenia, în totalitate, se vor pierde foarte multe locuri de muncă. Undeva, în 2030, ar trebui să rămână în companie patru mii de salariați. Minusul acesta se va regăsi în economia Gorjului. Până atunci, sunt multe incertitudini. Noi suntem îngrijorați că planul de restructurare s-a tot amânat. Trebuia să fie aprobat încă din august, anul trecut. Suntem în ianuarie și tot se amână. Parcă văd că trece și ianuarie, trece și februarie, și tot așa o să stăm cu apa la gât, că nu știm ce vom face. E o incertitudine care ne îngrijroează foarte mult”.

Deși anul 2020 a fost unul extrem de dificil și piața energiei a fost afectată de pandemie, minerii și energeticienii s-au mulțumit că salariile lor nu au fost afectate și au primit toate drepturile pe care le meritau. Oamenii nu știu dacă și de acum înainte va mai fi la fel. Asta mai ales că planul de restructurare nu prevede, susține Tomescu, și un plan de protecție socială care să-i ajute pe cei care vor ieși din câmpul muncii în următorii ani.

„Acum ne luăm salariile. A fost un an greu, dar totuși ne-am luat drepturile prevăzute în contract. Nu pot însă să nu mărturisesc că sunt foarte îngrijorat de ce va urma. Mă deranjează ca salariat și lider de sindicat că Guvernul și-a asumat în fața Comisiei Europene să termine cu cărbunele. Până în 2030, producția va fi una nesemnificativă. În paralel cu acest plan de închidere a termocentralelor și a carierelor miniere, nu s-a venit cu un plan concret de protecție socială a oamenilor care muncesc în această companie. S-au făcut câteva pensionări, dar nu este suficient. Nu avem certitudinea unui plan de protecție socială așa cum ar fi normal”, a mai spus Tomescu, la Tele3.

Ultimele promisiuni venite chiar de la managerul companiei energetice, Daniel Burlan, erau că planul de restructurare ar urma să fie avizat de Comisia Europeană la sfârșitul lui decembrie 2020 sau, cel târziu, în ianuarie 2021. Până acum, nu a venit niciun răspuns de la oficialii europeni, spre îngrijorarea celor din sistemul energetic.

Vizualizări: 8,621

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: