Liceu executat silit de dascăli. Conturi blocate!
Liceul Tehnologic din Roşia de Amaradia are conturile blocate de mai bine de o lună şi nu mai poate face plăţi decât pentru salarii şi utilităţi. Asta după ce câteva zeci de dascăli au câştigat în instanţă nişte tichete cadou de care trebuia să beneficieze în perioada 2006-2007, în valoare de circa 450.000 lei. Aceştia au apelat la un executor judecătoresc care a executat conturile unităţii de învăţământ pentru a recupera aceste debite. Reprezentanţii Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj spun că banii trebuie suportaţi de primărie şi că ei nu pot fi decât mediatori în acest caz. În replică, cei din conducerea primăriei spun că banii trebuiesc recuperaţi de la inspectorat pentru că în acest caz a fost stabilit că este vorba de nişte drepturi salariale. Astfel stând lucrurile, situaţia nu va fi deblocată prea curând.
Un număr de 64 de dascăli de la Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia au câştigat în instanţă tichetele cadou de care trebuiau să beneficieze în urmă cu 8, respectiv 9 ani. Cadrele didactice trebuiau să primească 7 tichete cadou a câte 50 de lei anual pentru evenimente deosebite, adică la începutul anului şcolar, de Ziua Educaţiei, Ziua Naţională, Crăciun, Paşti, 1Martie, Ziua Învăţătorului. Până în 2006, aceste tichete au fost decontate de Consiliul Local, iar după această dată, cei din primărie spun că nu au mai avut voie să le prindă în bugetul pentru învăţământ şi nimeni nu le-a mai decontat. Astfel, dascălii au depus acţiuni în instanţă şi au câştigat procesul cu Consiliul Local Roşia de Amaradia şi Liceul Tehnologic Roşia.
Conducerea liceului spune că nu dispune de aceste sume, care se ridică la circa 450.000 lei şi că tocmai de acea s-a ales cu conturile blocate. "Avem o hotărâre judecătorească din 5 decembrie 2008, este vorba de plată tichete cadou conform legii 193/2006, pentru anii şcolari 2006-2007. Aceste tichete cadou se acordau de către instituţiile care se finanţează din venituri proprii. Ori şcoala noastră nu are venituri proprii, avem doar finanţarea de bază şi finanţarea complementară de la primărie. Iniţial s-a făcut executarea de către o persoană, şcoala a contestat executarea şi se află pe rol la Judecătoria Novaci, avem termen pentru 18 ianuarie 2016. Am făcut contestaţie la executare considerând că sunt prescrise, ca fiind drepturi de natură salarială. Şcoala a făcut o adresă în iunie la Inspectorat, şi încă una pe 12 noiembrie, unde am şi dat copie după toate titlurile executorii în vederea transmiterii lor la minister pentru a da o soluţie şi pentru a ne aloca bani. Aceste tichete au fost acordate şi înainte de 2006, banii erau alocaţi de Consiliul Local", a declarat Ilona Faităr, directorul Liceul Tehnologic din Roşia de Amaradia.
ISJ Gorj: Putem fi mediatori
Reprezentanţii ISJ Gorj spun că problema poate fi rezolvată numai de autorităţile locale din Roşia de Amaradia. "Deblocarea situaţiei depinde de primăria Roşia de Amaradia. Cei care au decis acordarea acestor tichete sunt cei de la primărie, dar şi pentru faptul că nu au făcut recurs. Să vedem cum înţelege primăria deblocarea situaţiei de care, din punctul nostru de vedere, este vinovată. O dată prin nerespectarea unei hotărâri pe care ei au luat-o şi în al doilea rând prin faptul că nu au făcut recurs la această acţiune, dacă considerau că dreptatea este de partea lor. Nu era vorba de o hotărâre acordată la nivel naţional, era ceva specific, pe plan local. Trebuiau să se înţeleagă înainte de a ajunge în instanţă dacă lucrurile ar funcţiona pe plan local aşa cum ar trebui să funcţioneze. Deja este prea departe şi e păcat că din cauza celor care ar trebui să sprijine, autorităţile locale, şcoala se află în situaţia de avea conturile blocate. De dumnealor depinde deblocarea situaţiei, noi putem fi mediatori, pentru că este spre binele şcolii", a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.
Primar: N-are treabă primăria
Primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, spune că primăria nici măcar nu a fost parte în acest proces şi că, în condiţiile în care drepturile ar trebui să fie acordate de Consiliul Local, acestea s-ar fi prescris. Primarul a spus că în acest caz este vorba de drepturi salariale şi că ISJ trebuie să le suporte. "Dacă s-ar pune problema aşa, ar fi vorba de drepturi de natură complementară şi sunt perimate. Numai că executorul judecătoresc le-a transformat, şi îi conferă legea, în drepturi de natură salarială. Atunci trebuie să le asigure Inspectoratul. Ei să-mi dea răspuns mie, la primărie. N-are treabă primăria, nici nu e parte în proces. Am discutat şi cu executorul şi mi-a spus că vrea să-i facă plângere pentru abuz în serviciu inspectorului general dacă nu face demersurile să aloce sumele necesare. Nu s-au dat în baza unei hotărâri de Consiliu, dacă era le şi dădeam. Inspectoratul se eschivează în acest caz, numai că realitatea este alta", a precizat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.