Lecție de istorie în cimitir. Mormintele unor personalităţi, date uitării
Printre miile de morminte din Cimitirul Municipal își duc somnul de veci oameni care au avut un cuvânt greu de spus în istoria județului Gorj. Chiar și așa, a trecut mult timp de când a fost aprinsă ultima lumânare la căpătâiul lor ori a fost dusă o floare.
Zeci de nume care au rămas în cărțile de istorie își duc somnul de veci în Cimitirul Municipal din Târgu Jiu. Cele mai multe morminte au rămas pustii. Prea puțină lume mai aprinde o lumânare. Cei mai mulți nu au avut moștenitori ori rudele sunt plecate în străinătate. Spre exemplu, Dimitri Culcer, fost prefect al județului Gorj, în perioada 1902-1904, își duce somnul de veci în Cimitirul Municipal. Tot aici, a fost îngropată familia Cămărășescu, fost prefect și ofițer al Stelei României. La „Municipal” îşi găseşte odihna George Săulescu, gorjean, fost procuror în București și fost președinte al Tribunalului Craiova. Tot aici, este înmormântat și tatăl regizorului Sergiu Nicolaescu. În schimb, marele cineast a fost incinerat.
Generalul Gheorghe Magheru își duce și el somnul de veci tot la Cimitirul Municipal. Magheru a fost un comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu, apoi comandant în războiul ruso-turc din 1828-1829, vătaf al județului Romanați (din 1831), ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească în anul 1848, apoi, temporar, comandant general al trupelor revoluționare din Țara Românească. La 10 octombrie/28 octombrie 1848, Magheru s-a refugiat în Transilvania, iar de acolo la Triest și în cele din urmă la Viena. În 1857 s-a reîntors în Țara Românească, unde a redevenit activ politic.
De altfel, și osemintele actriţei Elvira Godeanu, cea care a dat numele teatrului din Târgu-Jiu, au fost reînhumate în cimitirul municipal. Elvira Godeanu fusese înmormântată la Cimitirul Belu din Bucureşti. Grigore Iunian, fost ministru al Muncii, este și el înmormântat tot la Târgu Jiu. La fel și Nicolae Miloșescu (tipograf, editor, datorită căruia Târgu Jiu devine centru cunoscut de editură încă de la sfârșitul secolului trecut, premiat pentru carte la expoziția de la Paris în anul 1900). Constantin Pleșoianu (Cavaler al ordinului ,,Mihai Viteazul”), Victor Murea (fost primar al municipiului Târgu Jiu), Generalul Alexandru Tătărăscu sau Alexandru Pelimon (scriitor, dramaturg) sunt alte câteva dintre personalitățile care se odihnesc în Cimitirul Municipal.