Lampioane înălțate la Poarta Sărutului pentru bolnavii de cancer
Acțiune inedită de lansare a zeci de lampioane, luni seara, La Poarta Sărutului, organizată de către Asociația Oncologică „Sfânta Ana” din Târgu Jiu, pentru a marca ziua de 13 noiembrie care este declarată la nivel mondial ca zi de luptă împotriva cancerului pancreatic. Boala respectivă are o rată foarte ridicată de mortalitate, iar reprezentanții asociației amintite, prin președinta Bogdana Costoiu, au ținut astfel să aducă un omagiu celor care și-au pierdut viața, dar și să tragă un semnal de alarmă pentru cei care ezită să meargă la un control medical preventiv. Aproape 30 de voluntari ai asociației și alți zeci de curioși s-au strâns lângă opera lui Brâncuși pentru a înălța spre cer câte un lampion.
Printre participanți a fost și primarul Marcel Romanescu, edilul mărturisind că susține oricând astfel de acțiuni, mai ales că în urmă cu câțiva ani și-a pierdut tatăl tocmai pentru că suferea de un cancer nedescoperit la timp. „Mă bucur din suflet pentru astfel de acțiuni, mai ales că toți trebuie să conștientizăm că acțiunile de prevenire a cancerului sunt binevenite pentru toate categoriile de vârstă. Am văzut în special foarte mulți oameni tineri implicați în această acțiune a Asociației «Sfânta Ana» și mă bucură acest lucru. Trebuie să recunosc că eu am suferit în familie un deces din cauza unui cancer nedescoperit la timp, la tatăl meu, și orice acțiune de acest gen o susțin și personal și în calitatea de primar pe care o am în acest moment”, a menționat Romanescu.
Sfatul medicului: cât mai puțină carne roșie!
Șeful secției Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, dr. Dinu Blendea, le-a făcut câteva recomandări celor prezenți pentru a putea preveni o astfel de boală, consumul de legume și fructe fiind deja meniu de bază. „Pentru prevenirea cancerului de pancreas se recomandă câteva lucruri simple, cum ar fi renunțarea la fumat, scăderea consumului de alcool, prevenirea obezității și nu în ultimul rând un regim alimentar care să cuprindă cât mai puțină carne roșie, care se pare că e un factor declanșator. De asemenea, trebuie un consum cât se poate de mare de fructe și legume. Cancerul de pancreas nu e foarte frecvent, dar prevenirea e importantă datorită prognosticului destul de rezervat. Supraviețuirea la 5 ani este de 5%, ceea ce e foarte nemulțumitor și pentru noi și pentru pacienți”, a menționat medicul.
Bolnav de cancer: Faceţi controale din timp!
Vreme de circa un sfert de oră cerul de deasupra Porții Sărutului a fost luminat de lampioanele care au fost purtate apoi de curenții de aer în diverse direcții. Printre cei care au venit și au aprins câteva lampioane a fost și Maria Cosor, o gorjeancă diagnosticată inițial cu cancer mamar și care, cu ambiție și perseverență, a reușit să treacă cu bine peste această cumpănă din viața sa, chiar dacă lupta nu a fost deloc una ușoară. „După 4 ani jumătate am descoperit că s-a mutat la ovare. Am continuat cu tratament, cu curaj, pentru că există viață frumoasă și după ce descoperim diagnosticul. Trebuie să tratăm și cancerul ca pe o boală normală, pentru că se poate trata acum, mai ales dacă este diagnosticat la timp. Le recomand tuturor controale din timp pentru că altfel boala nu trece. Acum cancerul în anumite faze se poate vindeca, dar nu dacă stăm acasă și ne văităm. Celor care nu au încredere în medicină le recomand să nu aibă încredere în alternative, în suplimente nutritive și nu știu ce ceaiuri că nu am văzut pe nimeni vindecat cu așa ceva. Eu am mers pe mâna medicilor și iată-mă”, a spus gorjeanca.