Iulian Popescu: Există o clică de oameni la butoanele puterii de 30 de ani, care vor să-i lăsăm în pace

Am găsit un cuib de viespi, oameni care s-au obișnuit să stea în liniște, să nu-i deranjeze nimeni, a declarat prefectul de Gorj, Iulian Popescu, la o emisiune la un post local, în contextul discuției despre controlul dispus de Instituția Prefectului Gorj și refuzat de Consiliul Județean (CJ) Gorj. 

Iulian Popescu a declarat la Gorj TV că a avut mai multe motive pentru care a cerut această verificare. A dat exemplul circuitului documentelor pentru avizul de legalitate, pe care CJ Gorj îl transmite cu foarte mare întârziere, după ce hotărârea de Consiliu Județean produce efecte. În plus, explică acesta, în lege se face vorbire despre unitate administrativ teritorială, unde se încadrează și Consiliul Județean Gorj: ”Lucrurile nu au funcționat deloc în acest dialog interinstituțional și mă refer aici la multe decizii și comunicări pe care Consiliul Județean Gorj nu le-a trimis Instituției Prefectului, așa cum prevede Codul administrativ. În acest sens, am ajuns ca o hotărâre de Consiliu Județean din data de 8 decembrie să fie trimisă spre avizare Prefecturii pe data de 10 ianuarie, adică după o lună și 2 zile, timp în care toate lucrurile se întâmplaseră, adică a fost un vădit semn că nu vor să colaboreze, vor să sară peste Instituția Prefectului și pentru avizul de legalitate”.

”Nu poți să fii garantul respectării legii doar așteptând ca autoritățile locale să-ți trimită dacă vor ele. A se vedea exemplu de la finalul anului cu Consiliul Județean, dacă vor să-ți trimită aceste documente și tu să zici dacă sunt bune sau nu-s bune, dacă-s legale sau nu-s legale, dacă nu sunt legale, ori îl convingi să și-o revoce această hotărâre, ori o contești în contencios administrativ. Nu este suficient”, a adăugat Iulian Popescu.

 Prefectul de Gorj a mai făcut câteva afirmații legate de rolul pe care crede că îl are Consiliul Județean Gorj, conform legii, adică acela de a coordona și a oferi servicii publice de calitate.

Din punctul meu de vedere, activitatea în județul Gorj, a Consiliul Județean este una falimentară. Rolul principal pe care puteți să-l vedeți foarte clar în Constituție este un singur articol care spune spre rolul Consiliului Județean este acela de a coordona activitatea consiliilor locale în ceea ce privește serviciile publice. Serviciile publice, județul Gorj, cum stăm cu ele? Deșeuri? La pământ. Hai, poate or mai fi două-trei județe din țară care nu au o strategie integrată de management a deșeurilor. Am refuzat finanțări europene pe Programul Operațional Infrastructură Mare, care erau bani gratis, să ne facem toate aceste investiții despre care noi vorbim acum și o să fim penalizați și toate localitățile noastre o să primească pe penalități, pentru că noi n-avem stație de tratare,  avem o groapă de deșeuri conformă, nu ecologică. Ei doresc să le pună așa una acolo, una acolo, lucrurile asta trebuie să fie integrate, să ai un proces. Serviciile publice, ca să-mi închei ideea, sunt așa sănătate, managementul deșeurilor, transport, apă, canal, câini comunitari. Rolul lui pentru care a fost conceput și menționat în constituție este să prezinte un tratament unitar la nivelul unui județ, a unor servicii publice. Nu există nimic unitar”, a explicat acesta. 

Prefectul a mai declarat că reacția din aceste zile, după controlul anunțat la CJ Gorj, este a unor oameni care nu vor să te atingi de ei: ”Există o clică de oameni, o gașcă, niște ciocoi, cum vrei să ziceți, care sunt la butoanele puterii de 30 de ani, sub diverse forme, sub diverse generații, să zic așa, care nu au făcut altceva decât să ducă grija angajării diverselor rubedenii, cum să pună mâna pe putere, să stea ei liniștiți și să gestioneze ei lucrurile. (...) Dacă vrei să verifici ce se întâmplă la Consiliul Județean, cum sunt cheltuiți banii publici, cum sunt duse la îndeplinire obligațiile președintelui Consiliul Județean, cum se duc la îndeplinire hotărârile Consiliul Județean, dacă vrei să vezi cum s-a respectat legislația în ceea ce înseamnă implementarea politicilor economice, sociale și de mediu la nivelul județului, nu ai voie să te atingi de ei, domnule!”, a declarat Iulian Popescu într-o emisiune la Gorj TV.

Vizualizări: 4,638

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: