Istoria nu se șterge! Zece ani de la calificarea istorică a Pandurilor în grupele Europa League

Pandurii Târgu Jiu va rămâne în istoria fotbalului românesc ca fiind surpriza anului 2013, una dintre echipele românești ajunse în grupele Europa League. Chiar dacă echipa nu mai există momentan, iar clubul este în faliment, palmaresul nu se șterge și istoria va consemna acest eveniment unic în fotbalul gorjean. 

Marți, s-au împlinit 10 ani de la calificarea istorică a pandurilor în grupele Europa League! Nu multe echipe din Liga 1 au reușit să ajungă acolo, de regulă doar echipele de top cu multe trofee în vitrină, o echipă mică, de provincie, precum Pandurii, fiind atunci cotată cu șanse minime să reușească această performanță. 

De altfel și prezența într-o cupă europeană era aproape imposibilă pentru o echipă ca Pandurii, fără nici un trofeu important în palmares, fără nume sonore în echipă și fără un stadion pe care să joace, pentru că atunci meciurile din grupe s-au jucat pe terenul de la Cluj. Dar jucătorii, antrenorii și conducerea clubului au crezut în acea șansă minimă de calificare și au reușit imposibilul. 

Pe data de 29 august 2013 Pandurii a răsturnat toate pronosticurile şi s-a calificat incredibil în grupele Europa League după ce a învins formaţia portugheză Sporting Braga cu scorul de 2-0 (1-0, 1-0), după prelungiri, în deplasare, în manşa secundă a fazei playoff a competiţiei.

După un 0-1 nemeritat la Cluj Napoca, formaţia din Târgu Jiu, debutantă atunci în cupele europene, a făcut un meci de excepţie la Braga şi s-a impus prin golurile marcate de Alin Buleică (15) şi Alexandru Ciucur (117).

S-a scris atunci o pagină mare de istorie pe care toți cei care au luat parte la evenimentele din acea perioadă nu o vor uita. 

Pandurii nu mai există de un an de zile, clubul a intrat în faliment și toți jucătorii au plecat. S-a desființat și centrul de juniori, unul destul de puternic la după înființare, printre cele mai bune din România în perioada de glorie a clubului. Acum Pandurii mai are un singur angajat, pe fostul administrator special Marin Golea, cel care a semnat de altfel actul de dispariție al clubului în procesul de faliment.

Dar clubul a lăsat în urmă un stadion modern, construit, paradoxal, pentru ca echipa de fotbal să poată juca acasă și să nu mai plece în alte localități. Politicienii vremii au avut însă „grijă” ca echipa să dispară între timp și stadionul modern să primească cu totul alte întrebuințări decât fotbalul. De clădirile construite în corpul stadionului beneficiază acum Primăria Târgu Jiu, care și-a relocat acolo trei sferturi din activitate iar hotelul construit tot în corpul stadionului a revenit clubului primăriei, CSM Târgu Jiu, cel care beneficiază și de terenul sintetic amenajat de Pandurii cu banii de la UEFA. 

Și clădirea Centrului de juniori de lângă terenul sintetic revine tot Primăriei Târgu Jiu care, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, a decis transferul acesteia în domeniul public. 

Iată care au fost o parte dintre eroii acelei calificări istorice consemnați în caseta tehnică a meciului de la Braga:

Caseta tehnică:

Sporting Braga – Pandurii Tg. Jiu 0-2 (0-1, 0-1), după prelungiri

Au marcat: Alin Buleică (15), Alexandru Ciucur (117).

Estádio Municipal de Braga: 11.312 spectatori

Europa League – playoff (manşa a II-a)

În tur: 1-0

Au evoluat echipele:

Braga: 1. Eduardo – 15. Baiano, 4. Nuno André Coelho, 33. Aderlan Santos, 5. Joaozinho – 14. Rúben Micael, 63. Mauro, 8. Luíz Carlos – 30. Alan (căpitan; 28. Salvador Agra, 65), 36. Edinho (90. Felipe Pardo, 65), 25. Yazalde (17. Éder, 81). Antrenor: Jesualdo Ferreira.

Rezerve neutilizate: 23. Cristiano – 91. Hebert, 11. Luís Silva, 18. Rafa Silva.

Pandurii: 80. Pedro Mingote – 18. Bogdan Unguruşan, 21. Erico, 5. Paraskevas Christou (căpitan), 4. Marko Momcilovic – 19. Paul Anton, 28. Nicandro Breeveld – 7. Alin Buleică (6. Iulian Mamele, 120), 24. Eric de Oliveira (8. Călin Cristea, 70), 26. Viorel Nicoară (90. Alexandru Ciucur, 84) – 99. Deivydas Matulevicius. Antrenor: Cristian Pustai.

Rezerve neutilizate: 33. Răzvan Stanca – 3. Sipo Bophale, 25. Marian Pleaşcă, 11. Admir Adrovic.

Vizualizări: 806

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: