Ion Călinoiu jr., ţepe de miliarde cu medicamente
Ion Mădălin Călinoiu, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj şi patron de farmacie, are datorii de miliarde de lei vechi la furnizorii de medicamente din întreaga ţară. Opt dintre ei au obţinut în instanţă executarea silită, iar un altul a cerut insolvenţa Califarm. Pentru cel puţin trei dintre furnizori, Ion Călinoiu jr. a semnat bilete la ordin fără acoperire. Interesant este că, deşi cererea de intrare în insolvenţă a Califarm a fost depusă de un creditor pe data de 11 iunie 2013, după mai bine de patru luni Tribunalul Gorj nu a stabilit nici măcar primul termen de judecată.
Guvernarea USL nu pare să-i priască omului de afaceri Ion Mădălin Călinoiu, administratorul firmei Califarm SRL. Afacerea acestuia a luat-o la vale la sfârşitul anului 2012, iar 2013 îi va pune capac, firma Califarm fiind executată silit din toate părţile. Insolvenţa bate la uşă, în ciuda faptului că firma a livrat medicamente unor entităţi finanţate de Consiliul Judeţean Gorj, unde preşedinte este Ion Călinoiu tatăl.
Bilete la ordin fără acoperire
Sumele pentru care firma Califarm este executată silit depăşesc 245.000 de lei fără a lua în calcul majorările de întârziere şi penalităţile. Toate aceste datorii sunt către furnizorii de medicamente, dar fără îndoială suma este mult mai mare, pentru că nu au ajuns toţi în instanţă.
Interesant este că Ion Mădălin Călinoiu a semnat mai multe bilete la ordin fără acoperire, fapt care ar putea atrage după sine acuzaţia de înşelăciune. Astfel, în 2013, Ion Mădălin Călinoiu a avalizat trei bilete la ordin pentru sumele de 35.000 lei, 20.000 lei şi 21.545 lei. Cele trei bilete la ordin nu au avut acoperire în bancă la scadenţă, astfel că firma creditoare, SC FARMEXPERT DCI SA, a obţinut pe 9 septembrie 2013, la Judecătoria Craiova, executarea silită a Califarm, nefiind nicio cale de atac.
Acestea nu sunt singurele bilete la ordin fără acoperire avalizate de Ion Călinoiu jr. Tot Judecătoria Craiova a decis, pe 16 septembrie 2013, executarea silită de către Farmexim a sumei de 38.366 de lei, pentru care de asemenea a fost emis bilet la ordin, datoria fiind scadentă.
Procese de executare silită în toată ţara
Farmacia lui Ion Mădălin Călinoiu a dat ţepe furnizorilor de medicamente din întreaga ţară, dacă este să ne luăm după procesele aflate pe rol sau pierdute deja de Califarm. Astfel, Judecătoria Dr. Tr. Severin a decis pe 8 octombrie 2013 executarea silită a Califarm pentru suma de 15.546 lei de către A&G MED TRADING SRL, şi în acest caz fiind vorba tot de emiterea de bilete la ordin fără acoperire.
Judecătoria Iaşi a decis la începutul acestui an executarea silită a Califarm pentru suma de 43.730 lei, reprezentând marfă livrată şi neachitată către SC Pharma SA.
Hotărâri similare au mai fost luate şi de alte instanţe din ţară, suma pentru care Califarm este în diferite faze de executare silită depăşind 245.000 de lei, la care se adaugă penalităţi, dar şi cheltuieli de executare, care nu sunt mici deloc.
A fost cerută insolvenţa
Unul dintre creditorii SC Califarm SRL a preferat să ceară direct insolvenţa. Cererea a fost depusă de SC ADM FARM SRL la Tribunalul Gorj încă din data de 11 iunie 2013, dar până acum nu a fost stabilit nici măcar primul termen de judecată.
Afacerile firmei Califarm au intrat în atenţia opiniei publice după ce preşedintele de la Pandurii, Marin Condescu, s-a întrebat într-o conferinţă de presă dacă atacurile îndreptate împotriva lui au la bază faptul că echipa nu a luat medicamente de la Califarm, aşa cum face clubul Energia. Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, a spus în primă fază că nu ştie despre ce vorbeşte Condescu, după care a recunoscut că farmacia fiului său a livrat din 2009 până în prezent medicamente de peste 80.000 de lei către Energia. A apărut astfel un posibil conflict de interese, deoarece Consiliul Judeţean este asociat la clubul Energia, pe care îl finanţează cu sume între 700.000 şi un milion de lei pe an. Cu alte cuvinte, o parte din finanţarea aprobată de Ion Călinoiu – tatăl ajunge la firma lui Ion Călinoiu – fiul. De altfel, Marin Condescu a sesizat Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) cu privire la acest conflict de intere.
CONFLICT DE INTERESE
Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.
BILET LA ORDIN
Emiterea unui bilet la ordin fără acoperire constituie faptă penală (înşelăciune, art. 215 C.pen.) numai atunci când beneficiarul este indus sau menţinut in eroare, cu prilejul încheierii sau executării unui contract, prin prezentarea ca fiind adevărat faptul mincinos că există acoperire în cont pentru încasare.