Iohannis a declarat stare de urgență. Ce prevede decretul!
Președintele României, Klaus Iohannis, a emis decretul privind declararea stării de urgență având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de țări. Decretul trebuie contrasemnat de premier și apoi votat în Parlament, după care va intra în vigoare.
Starea de urgență va fi instituită pentru 30 de zile. Măsurile de primă urgență vor fi dispuse de ministrul de Interne, prin ordonanță militară. Polițiile locale vor intra în subordinea MAI, iar serviciile de evidență a persoanelor se subordonează poliției.
Serviciile voluntare de pompieri vor fi subordonate ISU, la fel și serviciile de ambulanță. Ministerul Apărării va sprijini la cerere Ministerul de Interne.
Instituțiile din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională pot angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal din sursă externă sau cadre care au trecut în rezervă, cărora le-au încetat raporturile de serviciu. Și spitalele pot face în această perioadă angajări tot pe șase luni.
Decretul prevede și măsuri economice, dar și faptul că anumite materiale pot fi rechiziționate. Foarte important, instituțiile publice și companiile de stat pot cumpăra materiale necesare combaterii epidemiei fără licitație.
Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.
Pe perioada stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pot fi suspendați din funcțiile de conducere conducătorii unităților sanitare, direcțiilor de sănătate publică, caselor de asigurări de sănătate, serviciilor de ambulanță, precum și autorităților și instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor.
În această perioadă nu pot fi declanșate conflicte de muncă în anumite tipuri de activități. În justiție vor fi judecate doar cauze urgente, iar prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă.
Pe durata stării de urgență, cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ se suspendă.