Iohannis anunță stare de urgență. Ce înseamnă asta
Președintele Klaus Iohannis a spus că decretează stare de urgență de la începutul săptămânii viitoare. Asta va permite autorităților să aloce mai multe fonduri pentru achizițiile urgente necesare în sănătate.
"Este foarte important ca măsurile să fie luat la timp, iar pentru a face posibilă această luptă, cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare", a spus președintele Klaus Iohannis.
Prima prioritate este continuarea luptei anti-coronavirus și gestionarea crizei care s-a generat, a mai spus președintele, care a menționat că avem un guvern cu puteri depline.
"Împreună și numai împreună vom trece cu bine de această criză. Vă doresc tuturor sănătate", a mai spus președintele României.
Starea de urgență este instituită, potrivit Articolului 93 din Constituție, de președintele României, care solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
Instituirea stării de urgență este reglementată de OUG 1 din 1999. Starea de urgență poate fi instituită pe o perioadă de maximum 30 de zile.
Pe durata stării de urgență, instituită în cazul iminenței producerii ori producerii unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.
Starea de urgență privește situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.
actualizare: Ce presupune starea de urgență
Conform legii, starea de urgență este o ”măsură excepțională” care se instituie în cazuri în care există riscul apariției ”unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre".
Ce presupune starea de urgenta:
Ce măsuri pot lua autoritățile când este instituită starea de urgență:
- închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, - intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și - - - - supravegherea frontierei pe toată lungimea sa.
- rechiziționarea de bunuri, potrivit legii
- să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;
- să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
- să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
- să suspende temporar apariția sau difuzarea unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;
- să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate
- să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute