Investiţii de mii de miliarde la CE Turceni

Conducerea Complexului Energetic Turceni a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, investiţiile derulate la nivelul companiei. În contextul în care CE Turceni a obţinut un ajutor de stat de 36 de milioane de euro pentru modernizarea grupului 6, conducerea companiei a spus că în 2013 unitatea va funcţiona cu patru grupuri energetice. CE Turceni anunţă că este a treia companie care reuşeşte să obţină un astfel de ajutor de stat.

Octavian Graure, directorul general al CE Turceni, a prezentat situaţia investiţiilor derulate de companie. „La ora actuală CE Turceni are câteva investiţii foarte mari şi aş vrea să menţionez lucrarea de desulfurare care se află într-un stadiu foarte avansat, lucrare care are o valoare de aproximativ 220 de milioane de euro şi până la data de astăzi s-a executat peste 50%. De asemenea, la blocurile 4 şi 5 lucrările sunt gata în proporţie de 90%. Cele două blocuri desulfurate vor fi puse în funcţiune în prima jumătate a anului 2011. S-a decontat până acum din această lucrare peste 110 milioane de euro. O altă investiţie mare a CE Turceni este lucrarea de şlam dens, investiţie în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, care se derulează în două faze. Anul acesta avem alocat pentru această investiţie, care este constituită numai din surse proprii, mă refer la amortisment, aproximativ 35 de milioane de euro“, a spus Graure.

Acesta a vorbit şi despre investiţia la blocul 6, finanţarea fiind obţinută de la stat, dar şi prin creditul de la BERD. „Aici aş vrea să menţionez aportul deosebit al domnului director economic Manţog şi doamnei director Adelina Popescu, care au muncit foarte mult în acest sens şi acum o săptămână am obţinut cu ajutorul Ministerului Economiei şi cu ajutorul Ministerului Finanţelor un ajutor în sumă de 36 de milioane de euro, ceea ce ne asigură garanţia pentru executarea acestei lucrări. Banii ii avem pregătiţi pentru această investiţie ce depăşeşte 200 de milioane de euro“.

„Per total fondurile care le-am alocat pentru planul de investiţii al anului 2010 se ridică la suma de 271 de milioane de lei, iar din credite 550 de milioane de lei. La data de astăzi aş vrea să menţionez că programul de investiţii este realizat în proporţie de 60%“

Octavian Graure, director general CE Turceni

Popescu: Licitaţia va fi în câteva luni

Adelina Popescu, director în cadrul companiei, şi una dintre persoanele care s-a ocupat de obţinerea ajutorului de stat, a declarat că investiţia de la blocul 6 măreşte durata de funcţionare până la 15 ani.

„Investiţia totală este de 234 de milioane de euro din care, aşa cum s-a mai menţionat în 2009, s-a asigurat prin creditul de la BERD de 170 de milioane, la care se adaugă ajutorul de stat. În luna aprilie, Turceniul a aplicat pentru un ajutor de stat în conformitate cu prevederile hotărârii 753 din 2008 privind ajutorul de stat pentru stimularea investiţiei pentru dezvoltarea regională. A fost un efort destul de mare pentru că trebuia să ne încadrăm în anumite termene. Vreau să menţionez că a lucrat o întreagă echipă în frunte cu domnul director general, dar un merit deosebit fără de care nu am fi putut este al domnului director Manţog. Deci, pe lângă cele 170 de milioane se adaugă ajutorul de stat de 36 de milioane, astfel că diferenţa e destul de mică şi va fi asigurată din surse proprii. Referitor la licitaţia contractului general, aşa cum a menţionat domnul director general suntem in derulare şi sperăm ca în câteva luni să finalizăm“, a spus Adelina Popescu. Lucrările la grupul 6 ar putea fi finalizate în 3 ani.

Manţog: Este al treilea ajutor de acest tip din ţară

Directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a explicat faptul că aceasta era singura oportunitate de a obţine acest ajutor. Acesta a spus că creditul de la japonezi le-a îngrădit posibilitatea de a accesa fonduri europene. Manţog a mai spus că a fost foarte greu să facă un proiect şi că a trebuit să demonstreze că CE Turceni va restitui banii în maxim 5 ani prin intermediul taxelor şi impozitelor. Directorul economic a mai spus că acesta este al treilea ajutor de stat acordat în ţara noastră subliniind astfel greutatea obţinerii fondurilor.

„În legătură cu ajutorul de stat poate că există tentaţia să spună că statul finanţează Turceniul sau subvenţionează Turceniul, mai rău. Trebuie să spun că nu este deloc aşa. Investiţiile care se realizează la Turceni creează încă de pe acum surse pentru bugetul României şi care la sfârşitul exploatării investiţiilor care se fac sunt înzecit mai mari decât ajutorul de care beneficiază Turceniul. Când am aplicat ajutorul de stat a trebuit să facem dovada că în 3-5 ani de zile cei 36 de milioane de euro pe care o să-i tragem de la stat o să-i restituim prin intermediul impozitelor şi taxelor de diferite feluri pe care o să le plătim tot la stat. Şi altfel spus cele 36 de milioane de euro se întâmplă cu ele următorul fenomen: În vreo 3-5 ani de zile le restituim prin impozitele şi taxele plătite şi pentru diferenţa de încă vreo 10-15 ani, cât o să utilizăm grupul şi instalaţiile aferente statul o să iasă într-un câştig net absolut şi spectaculos. E o problemă dacă vreţi, care pentru întreaga economie românească este un model de dezvoltare. Întreaga economie a României nu are altă soluţie, decât aceasta, de a face investiţii, a crea utilaje care din punct de vedere tehnologic să fie la zi şi a crea locuri de muncă. În felul acesta, generând întreaga activitate economică, generează locuri de muncă şi salarii pentru oameni, generează şi venituri la bugetul de stat“,  a spus Ionel Manţog.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: