Interviu: Baschetbalistul Mihnea Vlaicu - despre pasiune, strategie și spirit de echipă
Baschetul este unul dintre cele mai populare sporturi din întreaga lume, captivând fanii cu acțiunea sa intensă și dramatismul partidelor. Cunoscut pentru viteza, agilitatea și tehnicile sale, baschetul a devenit un simbol al sportivității și competitivității. O parte atractivă a baschetului o reprezintă regulile sale simple, care permit jucătorilor de toate vârstele și nivelurile de experiență să participe și să se distreze. Cu toate acestea, pentru a deveni un jucător de top și pentru a obține succes la nivel înalt, este necesară o pregătire fizică riguroasă, o tehnică impecabilă și o abordare strategică a jocului.
În interviul de astăzi am avut plăcerea de a discuta cu Mihnea Vlaicu, un gorjean de 16 ani, dublu campion național la baschet cu CSU Știința București. Acesta ne-a explicat mai multe despre cum a început să practice acest sport și despre greutățile unui jucător profesionist.
Reporter: Cine este Mihnea Vlaicu?
Mihnea Vlaicu: Mă numesc Mihnea Vlaicu, am început baschetul la Clubul Sportiv Școlar Târgu Jiu la 5 ani sub îndrumarea domului profesor Gabriel Bekes, participând încă de pe atunci la campionate naționale. Ulterior, am fost îndrumat de mai mulți antrenori care au contribuit la formarea mea ca jucator: Radu Teodor, Carlos Popescu, Renato Iuțalîm, Gliga Alexandru, Răuț Laurențiu și Bogdan Rădulea. De-a lungul anilor petrecuți in Târgu Jiu, pe lângă antrenamentele din timpul sezonului, mergeam in câmpuri de pregătire individuală în Serbia și în România. Am jucat la CSS Târgu Jiu pana la vârsta de 15 ani. În vara anului 2021, am decis să îmi continui cariera pe plan sportiv și școlar în București. În prezent, activez la Clubul Sportiv Universitar Știința Bucuresti, sub îndrumarea domnilor Ionuț Bâscoveanu și Cristian Gerogescu și sunt elev in clasa a 11 a la Colegiul Național “Iulia Hașdeu”, la profilul matematica-informatică.
Rep: Ce te-a motivat să te apuci de baschet?
M.V: Dragostea pentru baschet provine din familie, am preluat tainele acestui sport de la tatăl meu, actualmente comisar al Federației Romane de Baschet si președintele Asociației Județene de Baschet Gorj.
Rep: Care sunt abilitățile tale cheie ca jucător de baschet și cum le dezvolți?
M.V: Având in vedere că sunt conducator de joc (point guard), în atac mă pot descrie ca un playmaker, cu viteză ,explozie, o aruncare de 3 puncte și 2 puncte destul de bună, și un bun apărător. Dar bineînțeles că mai este mult de muncă, deoarece mereu e loc de mai bine.
Rep: Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în cariera ta de baschetbalist?
M.V: Anul trecut, in timpul finalei Campionatului Național de U16 pe care am si câștigat-o, eram conduși la pauză cu 19 puncte, iar antrenorul meu actual Cristian Georgescu ne-a spus în vestiar că în orice sport: “Winners never quit and quitters never win” (Câștigătorii nu renunță niciodată și cei care renunță nu câștigă niciodată). Acest mesaj ne-a mobilizat pe mine și pe colegii mei să schimbam soarta jocului, într-un final devenind Campioni Naționali.
Rep: Ce îți place cel mai mult la baschet și cum îți menții pasiunea pentru acest sport?
M.V: Îmi place că este un sport de echipă, unde coechipierii se susțin reciproc chiar dacă exista momente mai bune sau mai puțin bune în angrenajul unei echipe. Pasiunea o mențin pentru că iubesc baschetul și visul meu este să ajung să fiu profesionist la cel mai înalt nivel posibil.
Rep: Care sunt etapele de pregătire, atât fizice cât și mentale, pentru un meci dificil?
M.V: În primul rând, etapele de pregătire fizică sunt unele care se desfășoară de-a lungul întregului sezon competițional, poate chiar puțin mai devreme de începerea sezonului. Cât despre etapele de pregătire mentală, pot să difere de la om la om. Eu abordez fiecare meci cu același nivel de concentrare, indiferent că este dificil sau nu. Înainte de fiecare meci încerc sa ma concentrez pe ce am de făcut în teren și să mă motivez la maxim, uneori ascultând melodii înainte de meci.
Rep: Ce înseamnă pentru tine spiritul de echipă și cum lucrezi cu ceilalți jucători din echipa ta?
M.V: Consider că spiritul de echipă este foarte important, deoarece rezultatele bune vor veni doar în urma unității echipei și a chimiei între colegi. Am o relație foarte bună cu toți colegii mei și încerc să fiu un factor mobilizator la fiecare meci pentru a duce echipa către victorie.
Rep: Care a fost cel mai dificil meci din cariera ta?
M.V: Cel mai dificil meci a fost finala Campionatului National de U16, care s a desfășurat anul trecut, când am revenit după pauza de la -19 puncte împotriva echipei CSU ASE Dan Dacian Bucuresti, în urma unui final tensionat la care eu am reușit să înscriu coșul decisiv în ultimele 20 de secunde ale meciului.
Rep: Cum te-ai simțit când ai devenit, pentru a doua oară, campion național?
M.V: Indiferent de cate ori obții acest titlu, să fii campion național este o senzație unică de nedescris, mai ales când realizezi că întreaga muncă alături de colegii tăi și cei mai buni prieteni este răsplătită.
Rep: Care este următorul tău obiectiv din cariera de baschetbalist?
M.V: Îmi doresc sa fiu din ce în ce mai constant și ulterior să fac pasul către nivelul cel mai înalt de seniori.
Rep: Ce sfaturi ai pentru tinerii care vor să joace baschet și să ajungă la nivelul tău?
M.V: Îndrum toți copiii de orice vârsta să vină la baschet pentru că este un sport care te educă și te pregătește pentru viață, deoarece pentru a fi un bun sportiv ai nevoie de multă muncă, perseverență, seriozitate, caracter și, nu în ultimul rând, puterea de a reveni mai puternic in orice moment. Iar pentru sportivii aflați deja in activitate, vreau să vă transmit că trebuie să vă antrenați zilnic la cea mai mare intensitate, pentru că aceste antrenamente să se reflecte eficient in viitoarele meciuri.