Dumitru Pîrvulescu: E o chestie de noaptea minţii ce se întâmplă

Anul 2023 începe cu multe întrebări în ceea ce priveşte situaţia din cadrul Complexului Energetic Oltenia.  În acest sens, președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a făcut câteva declaraţii, la Radio Infinit, despre felul în care vor funcţiona lucrurile de acum înainte în societate, după ce guvernul a anunțat că va prelungi cu câteva luni viața grupurilor pe cărbune 3 Rovinari și 7 Turceni.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu grupurile 3 Rovinari şi 7 Turceni?

Dumitru Pîrvulescu: Pentru mine e o chestie de noaptea minţii să modifici o ordonanţă prin lege, iar în scurt timp legea sa o modifici prin ordonanţă. Eu nu cred că vreun om normal la cap face aşa ceva şi în special într-un domeniu atât de sensibil precum domeniul energetic. După câte ştiu eu, grupurilor li s-a mai dat un termen de graţie până în septembrie. Dar ne putem aştepta la orice, este foarte probabil să ne trezim cu o lege care modifică ordonanţa dată în septembrie şi Dumnezeu mai înţelege ce se întâmplă în sistemul ăsta. Revin, nu este normal să faci astfel de schimbări într-un domeniu atât de sensibil şi în situaţia în care suntem noi. Ştiţi foarte bine, chiar dacă pe hârtie stăm bine, în realitate stăm foarte rău. Degeaba avem noi 3.000 de megawatti pe eolian şi 1800 pe solar că alea nu prea merg, decât când doreşte Cel de Sus.

Reporter: Credeţi că cei de la guvernare pot să se răzgândească în orice moment în ceea ce priveşte grupurile de cărbune, în ciuda actelor normative?

Dumitru Pîrvulescu: Eu zic că nu. Problema e cu consumul de energie. Aţi remarcat că prin criza asta impusă sau neimpusă în domeniul energetic, consumul a scăzut destul de mult. Dacă economia nu-şi revine, nu vor avea probleme, dar dacă economia îşi revine vor avea o mare problemă cu consumul de energie.

Reporter: Ce părere aveţi despre consumul de cărbune în perioada sărbătorilor?

Dumitru Pîrvulescu: Sunt două chestiuni. Este vorba despre un consum foarte mic pe perioada sărbătorilor şi doi este vremea asta care numai de ianuarie nu este.  Asta a dus la o putere foarte mică  produsă pe energia de cărbune.

Reporter: Ce credeţi că se va întâmpla cu angajaţii Complexului Energetic Oltenia, în acest an?

Dumitru Pîrvulescu: Va continua seria de pensionări, vor fi completate locurile cu noi colegi. Am mai spus-o. Chiar dacă înlocuiesc 10 salariaţi cu 10 care pleacă, nu ai aceeaşi situaţie pentru că e greu şi durează până un salariat se formează în domeniul energetic sau în domeniul minier. Probabil că vor începe proiectele pe care le-au trecut în programul ăsta de decarbonare, dar după mine sigur nu pot să îşi îndeplinească termenele pentru că sunt exemple concrete în România şi ultimul exemplu este centrala de la Iernut. Deci cu toţi banii pe care îi are ROM DAJU-ul vedeţi că au trecut 6-7 ani şi nu au finalizat grupul acela.

Reporter: Ce părere aveţi despre realizarea grupurilor pe gaz de la Işalniţa şi Turceni?

Dumitru Pîrvulescu: Aş spune că noi, care nu avem nicio aplecare în domeniul ăsta, al energiei pe gaz, dacă spunem că vom face în 3 ani sau 4 ani acele centrale de la Turceni şi Işalniţa, ne amăgim. Şi atunci înseamnă că România va avea o mare problemă pe undeva prin 2027, pentru că astea nu se vor face. Se va continua cu închiderea voită sau nevoită a grupurilor, pentru că, să nu uităm, până în 2027 pleacă o serie de colegi la pensie şi nu se vor putea înlocui aşa, peste noapte. Va intra grupul 1 de la Cernavodă în reparaţie capitală şi revin, dacă România va avea un consum rezonabil nu ştiu cu ce şi-l va acoperi.

Vizualizări: 3,493

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: