Secretar de stat în Ministerul Energiei, despre planurile pentru CE Oltenia: M-a luat înfrigurarea

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Ștefan Constantin, a vorbit despre planurile pe care statul le are pentru Complexul Energetic Oltenia. În Programul Național de Redresare și Reziliență este notat că se dorește dezafectarea grupurilor energetice care urmează să fie închise și nu conservarea acestora. Într-o emisiune la Radio Accent, Ștefan Constantin a spus că asta înseamnă că grupurile închise riscă să ajungă la fier vechi.

Reporter: Este bună direcția în care ne îndreptăm privind energia pe cărbune?
Ștefan Constantin, secretar de stat în Ministerul Energiei: Producția de energie pe bază de cărbune este mult mai ieftină decât producția de energie pe gaze. Dacă renunțăm la acest sector și mergem cu închiderea de capacități energetice, România își va pierde independența energetică. Direcția în care ne îndreptăm nu este cea optimă nu numai pentru Gorj, ci și pentru țară.

Rep.: Condițiile de muncă din companie sunt dificile, media de vârstă a oamenilor este mare. Cum s-a ajuns aici?
Ș. C.: Aceste condiții de lucru s-au înrăutățit după 2013. După 2013, CE Oltenia a trebuit să cumpere singur certificatele de CO2. An de an, din 2013 s-au cheltuit în jur de două miliarde de euro. Vă dați seama câți bani au plecat din CE Oltenia fără ca acești bani să se regăsească în echipamente de lucru, condiții mai bune de lucru, salarii și retehnologizarea echipamentelor. Această povară, a certificatelor de CO2, a îngropat această industrie. Mai sunt și oameni de la București care nu vor să vadă cărbunele în activitate.

Rep.: Și ce este de făcut în aceste condiții?
Ș. C.: Când am văzut în PNRR că se închid capacități etapizat, cu jaloane 2022, 2025, 2029, cu punct de neutralitate 2030 - 2032, adică să nu mai avem unități de producere de energie pe cărbune până în 2032, pe mine m-a luat înfrigurarea. Ei țintesc exact la vârfului piramidei, la grupurile energetice. Odată ce ți-ai scos un grup energetic, nu-l mai repui în funcțiune după un an. Exclus! Îl dai la fier vechi. În momentul de față, prin PNRR, se dorește să se dezafecteze aceste grupuri. Eu n-o să-i las! Dacă s-ar face conservare ca le carte, nu dezafectare, acel grup îl poți porni și peste 5-10 ani.

Vizualizări: 8,020

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: