Închiderea Carierei Roșia. Rușeț: Se pune în pericol producția pentru anul 2023!

Lucrurile sunt încă incerte în privința Carierei Roșia din județul Gorj. Nu se mai lucrează la descopertă de două săptămâni, după ce Tribunalul București a suspendat acordul de mediu pentru această carieră, iar oficialii companiei atrag atenția asupra consecințelor grave pe care le poate avea sistarea activității în Cariera Roșia. Nu stocul actual de cărbune este cea mai mare problemă, ci faptul că se pune în pericol producția pentru anul 2023.

În plus, compania riscă să nu-și poată duce la îndeplinire angajamentul pe care l-a luat, în primăvară, în contextul crizei energetice pe care o traversăm.

„Este o mare problemă. Discutăm despre un angajament pe care l-am luat din luna martie, cu Guvernul, cu cei de la ANRE, producătorii de energie. Angajamentul nostru a fost acela de a mări producția, din luna mai, cu 900 de mii de tone. S-a observat că și în mai, și în iunie, am ieșit cu producția pe care ne-am angajat că o avem”, a spus Ion Rușeț, consilier al Directoratului CE Oltenia, într-o emisiune la 1Plus TV.

Rușeț a comentat și acțiunea fostului șef al Gărzii de Mediu care a bătut drumul de la București la Rovinari să vadă dacă s-a sistat activitatea la Cariera Roșia și a sunat la 112 de la poarta carierei. „Este acțiunea combinată a Banckwatch și a activiștilor de mediu politici, cum este domnul Berceanu. M-am întrebat: A venit un lider USR la Rovinari imediat după o încheiere de ședință a Tribunalului București, cu mare tam-tam, dar ce a făcut când a fost șeful Gărzii de Mediu? Era șeful Gărzii de Mediu acum trei ani când au început demersurile pentru acel acord”, a afirmat Rușeț.

Cât privește sistarea descopertei la Cariera Roșia, problema este serioasă și riscurile sunt mari. „Avem închis la Roșia. Dacă lucrurile nu vor evolua în favoarea noastră, există contestație la această încheiere de ședință. Dacă nu va fi favorabil și termenul de fond din septembrie va suferi o amânare, lucrurile chiar sunt destul de complicate, iar angajamentul pe care l-am luat va fi greu de îndeplinit. Se pune în pericol producția pentru anul 2023. Nu vom realiza descoperta necesară. Cu stocurile, facem eforturi Motru, Jilț, Pinoasa, Tismana. Rezolvăm problema pentru 2022. Problema e ce facem în 2023 dacă nu facem planul de descopertă. Este o problemă pe care cred că o vom soluționa”, a mai spus Rușeț.

Vizualizări: 1,329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: