Încă un director din primărie își abuzează angajații. Salariat pedepsit pentru opinie separată
Directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși", Adrian Bândea, este acuzat de abuz de către angajați. Bândea pare că are aceleași apucături ca directoarea de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, și ea susținută de primarul Marcel Romanescu. Unul dintre angajați a fost sancționat prin calificativ pentru că a participat la acțiunea de manifest împotriva conducerii Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”.
Adrian Bândea este directorul Centrului Brâncuși de un an de zile, însă nu există niciun semn că acesta știe ce face din această funcție. Semne sunt pe operele lui Brâncuși, tot mai afectate.
Un singur departament începe să fie vizibil, cel de turism, unde sunt angajații cu experiență în domeniu, pasionați, și care au contribuit inclusiv la vizita comisiei UNESCO pentru includerea ansamblului în patrimoniul mondial. Angajații de la Turism sunt pe lista neagră a directorului, astfel că la târgul de turism ei nu au participat, deși ar fi fost îndreptățiți prin natura slujbei.
Dar mai nou, angajații îl acționează în judecată pentru sancțiuni incorecte. Mai exact, o salariată a câștigat procesul în prima instanță unde a contestat o sancțiune aplicată de director. Acesta este acuzat că îi jignește și că se poartă diferit cu ei, in funcție de preferințele personale. ”Primul avertisment l-am luat în luna decembrie, pe faptul că nu am avut prețuri la magazinul de suveniruri. Am înțeles că între timp l-au declarat public, spațiu comercial, pentru că nu era declarat la finanțe. Aveam o decizie dată de domnul Bândea prin care specifică că eu și cealaltă colegă trebuie să fim de serviciu sâmbăta și duminica. M-am trezit pur și simplu că sunt sancționată pe tema că nu am avut prețuri, cu toate că borderoul și procesul verbal erau acolo, pe birou. Colega a făcut poze la câteva articole și le-a trimis pe grupul de WhatsApp. Și în baza acestei sesizări, că așa a fost numită, a unor colegi, am fost sancționată. În instanță eu am câștigat, în primă fază. Această decizie pe care ne-a dat-o mie și colegei este o decizie din 5 decembrie 2022 și spune că începând cu această dată, serviciul la Casa Grădinarului – Magazin de artă- Casa Grădinarului – Parc Municipal, în zilele de sâmbătă și duminică va fi asigurat prin rotație de doamna X și doamna Y. Deci având această decizie, ne ocupăm împreună de magazin, ori ea a făcut și sesizarea că eu n-am avut acele prețuri. După acest avertisment, a venit în luna ianuarie și mi-a dat avertisment pe faptul că difereau prețurile. Aveam de exemplu două sortimente de căni: unele intrate în februarie 2021 și unele cu aviz de primire de la Tipografie, în septembrie 2023. Era normal să difere, atunci era un preț, acum este alt preț. Că de ce le am așa, că sunt majorate prețurile. Păi nu am făcut eu majorarea, ci un furnizor de la București. Colega vinde cu mine din 2022. Colega mi-a făcut sesizarea către conducere. Tot colega a participat și la inventar. Ea a fost și în comisia de disciplină”.
Aceasta a mai spus că i s-a refuzat concediul si ca le vorbește urat: “Domnul Bândea nu a vrut să îmi dea concediu. Bine, dar eu am concediu pe anul 2023 pe care nu mi l-a dat. Mi-a dat doar o parte din libere. Că nu poate să îmi dea că este o comisie în desfășurare. Păi stai puțin că nu suntem la poliție. Prețurile nu le fac eu, le face contabilitatea. Eu nu am nicio calitate să fac prețurile. Cred că mi-a făcut colega sesizare pentru că a fost pusă. În nici trei săptămâni mi-a dat două avertismente scrise. Domnul Bândea are un comportament foarte urât. Comportament foarte abuziv. A folosit o parte din colegi la muncile cele mai de jos. Într-una din ședințe mi-a zis ”Băi femeie”. Nu știe să aibă respect față de o femeie. După aceea i-a zis unui alt coleg ”marș de aici”. Mie nu mi se pare normal”, explică angajata.
Directorul Adrian Bândea nu-și amintește să-i fi spus ”marș” vreunui angajat. „Nu știu ce să spun despre această acuzație, oamenii scot foarte multe din gură. Eu nu îmi amintesc să îi fi spus vreodată unui angajat ”marș”, sub niciun fel de formă”, a replicat directorul Adrian Bandea.
Cât despre decizia instanței, care a desființat sancțiunea dată unei angajate, directorul spune că va face apel.
”Doamna a câștigat în instanță, în prima fază, dar acum, după ce o să ne vină hotărârea, o să analizăm și nu cred că o să rămână la faza asta. O să continuăm procedurile. Din moment ce i s-a dat, i s-a dat pe bună dreptate o sancțiune. Nu e definitivă. (…) Fiecare are responsabilitățile din fișa postului. Fiecare răspunde de ce are de făcut. Dacă au fost sesizări, a fost comisie internă, s-a analizat. Nu le fac că vreau eu. Le fac că așa spune lege. O să vedem până la capăt cum se va finaliza și acest proces. Cele două doamne au responsabilități diferite în fișa postului”.
Un alt angajat, care a participat la manifestul angajaților din fața teatrului din Târgu Jiu, s-a trezit că are un calificativ scăzut, că nu mai poate merge la cursuri de specializare și că a fost izolat de ceilalți colegi. Mai exact, a doua zi după protest calificatul său de “foarte bine” a fost reevaluat. Apoi, deși în prima fază i se aprobaseră cursuri de restaurator, ulterior s-a revenit asupra deciziei. Nu mai poate merge. Mai mult, a fost închisă ușa care ducea spre încăperea cu toaleta sau imprimanta. Dacă au nevoie la toaletă, cei din biroul izolaților, trebuie să ocolească clădirea.
Directorul spune că nu a fost sancționat pentru că a mers la protestul de la teatru, ci pentru chestiuni legate de activitate.
”Este un singur angajat care a făcut o adresă și pe care o să o analizez, o să îi dau un răspuns zilele acestea. Nu este vorba de vorbit urât, este vorba dor de făcut treabă, că de aia suntem plătiți. (….) Nu are nici în clin nici în mânecă cu participarea lui undeva sau altundeva în timpul lui liber. Poate să facă ce vrea. Este vorba strict de activitatea profesională pe care o are de făcut, din fișa postului și cum și-a îndeplinit activitățile. Nu are treabă cu activitățile lui din afara programului, sub nicio formă”.