Control de la Garda Națională de Mediu la groapa de gunoi. Ce spune prefectul!

Prefectul județului Gorj, Iulian Popescu, a anunțat că este în desfășurare un control al Gărzii Naționale de Mediu, după datele strânse cu ajutorul unui autolaborator performant, la depozitul de gunoi din Târgu Jiu. Totuși, explică prefectul, datele nu sunt foarte clare deoarece în perioada în care se făceau analize, stația de levigat s-a defectat brusc activitatea fiind oprită. Astfel, nu se știe care este nivelul de poluare într-o perioadă în care se lucrează, dat fiind că și în lipsa activității sunt indicii de depășire a nivelului de poluare.


Prefectul Popescu a făcut de-a lungul timpului mai multe acțiuni de verificare a impactului negativ al poluării asupra sănătății publice.

În acest sens, pentru câteva zile, în Târgu Jiu au fost preluate date cu ajutorul unui autolaborator.

“Am împrumutat un autolaborator, cel mai performant din domeniul autorităților de mediu. Au constatat că au fost depășiri chiar dacă stația de levigat de la groapa de deșeuri s-a defectat brusc. Am depus toate diligențele necesare, am avut discuții cu ministrul mediului, domnul Fechet. Gorjul este pe lista județelor care vor primi în primul val în dotare un astfel de laborator performant pentru APM Gorj. Nu sunt lucruri imposibile de realizat. Am solicitat ca toate valorile, jurnalul și toate echipamentele să fie publice și jurnalizate electronic. Există o medie lunară; luna aceasta am funcționat atât. Ne interesează punctual, de ce la ora.. 2:30, nivelul de hidrogen sulfurat este mult peste nivelul admis”, a spus prefectul de Gorj.

Acum, în Gorj se află o echipă de control după ce au fost identificate și gropi de gunoi clandestine. "Este deschis de câteva zile și va dura încă câteva zile controlul Gărzii Naționale de Mediu la groapa de deșeuri a municipiului Târgu Jiu", a declarat prefectul Iulian Popescu.

El a mai spus că este nevoie de un plan serios pentru managementul deșeurilor în județul Gorj, in ultimele luni ieșind la iveală probleme din acest punct de vedere. “Consiliul Județean în 2017 a avut pe masă și nu a dorit să semneze finanțarea din Programul Operațional Infrastructură Mare pentru a face un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, pentru a păstra monopolul unei companii. A fost mai importantă o situație de fapt decât a face ceea ce trebuie și a implementa un sistem de tratare a deșeurilor integrat”.

Prefectul de Gorj a extins cercetările în domeniul gestionării deșeurilor iodată cu imitativa Primăriei Târgu Jiu și a Consiliului Județean de a amplasa o stație de tratare mecano-biologică în municipiu. “Să mai imputa alta zona, punând și acolo o alta stație de tratare a deșeurilor, făcută pe genunchi. Să te lămurești cu levigatul să te lămurești cu mașina, să le duci dintr-o parte în alta”, a spus acesta despre noul plan al autorităților.

Vizualizări: 2,366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: