Hotărâre pentru extinderea unei cariere miniere, în dezbatere publică

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri vrea să aloce 8,42 milioane lei pentru exproprierile necesare extinderii Carierei Timişeni - Pinoasa, din judeţul Gorj, la o capacitate de 8 milioane tone/an lignit, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului publicat în dezbatere de minister.

Suprafaţa totală a perimetrului minier Pinoasa este de 1.581,40 ha, din care până în prezent s-a ocupat suprafaţa de 1.012,06 ha.

Pentru continuarea activităţii în cariera Pinoasa în perioada  2019-2027/2032 a rezultat o suprafaţă necesară de ocupat de 298,3 ha, care reprezintă amplasamentul lucrării de utilitate publică. Având în vedere achiziţiile deja realizate, suprafaţa necesară de ocupat în continuare este de 178,6361 ha, care reprezintă coridorul de expropriere, arată nota de fundamentare.

Pentru desfăşurarea  activităţii de extracţie a lignitului este necesară ocuparea şi scoaterea din circuitul  economic  a unor suprafeţe de terenuri agricole, silvice, păşuni, fâneţe, livezi, etc., aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice, spun autorii proiectului.

”Complexul Energetic Oltenia a achiziţionat prin procedura negocierii directe de la proprietari, terenuri în  suprafaţa de  118,4188 ha, care nu sunt incluse în coridorul de expropriere, deci nici în anexa nr. 2 al proiectului de act normativ. Terenurile achiziţionate  de  Complexul Energetic Oltenia  de la proprietari în baza contractelor de vânzare-cumpărare sunt proprietatea acesteia, terenurile fiind  incluse în amplasamentul lucrărilor conform variantei finale a studiului de fezabilitate. Această procedură de negociere a dus la blocaje ale activităţii carierelor deoarece, proprietarii au pretenţii financiare exagerate faţă de valorile rezultate din rapoartele de evaluare sau refuză efectiv înstrăinarea proprietăţii”, spun autorii proiectului.

O altă problemă care a generat această stare de blocaj o reprezintă lipsa actelor de  proprietate sau litigiile dintre moştenitori privind succesiunea asupra bunurilor deţinute în comun, iar în lipsa actelor de proprietate compania este în situaţia de a nu putea încheia contractele de vânzare-cumpărare cu respectarea prevederilor legale, în formă autentică.

Societatea Complexul Energetic Oltenia a solicitat Comisiilor Locale de Fond Funciar din cadrul Primăriei Fărcăşeşti şi Primăriei Cîlnic urgentarea eliberărea actelor de proprietate pentru cetăţenii îndreptăţiţi în vederea demarării procedurilor legale de negociere si achiziţie a acestor terenuri.

În aceste condiţii, se înregistrează  numeroase staţionări ale utilajelor de carieră, schimbarea fronturilor de lucru şi modificări ale circuitelor de transport, care influenţează negativ nivelul producţiei de cărbune şi determină implicit creşterea costurilor de producţie, arată documentul.

"Complexul Energetic Oltenia este în prezent în situaţia în care există riscul de nu se putea asigura combustibilul necesar pentru funcţionarea termocentralelor, a caror producţie de energie este indispensabilă Sistemului Electroenergetic Naţional, sau dacă aceste termocentrale nu ar putea furniza energie electrică, consecinţa ar fi creşterea preţului energiei la consumatorul final cu impact în economia naţională”, se mai menţionează în proiect.

Potrivit documentului,  toate aceste aspecte de natură obiectivă au împiedicat preluarea prin forţe proprii de către Complexul Energetic Oltenia a terenurilor necesare realizării investiţiei.

Vizualizări: 5,513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: