Gorjul, codaș la numărul de tranzacții agricole
Volumul de tranzacții cu terenuri agricole s-a prăbușit în primele patru luni ale acestui an, față de perioada similară din 2018. În Gorj au fost doar 91 de astfel de tranzacții, județul fiind pe locul al treilea din coada clasamentului. La polul opus, cu cele mai multe tranzacții, este Timiș, unde au fost 1.724 de acte de vânzare-cumpărare în patru luni.
Gorjul este pe unul din ultimele locuri și în ceea ce privește terenurile deținute de străini. Doar 30 de hectare au acest statut. Aici informațiile ar putea fi înșelătoare, deoarece la nivel oficial străinii dețin în România abia 19.000 de hectare de teren agricol intravilan și extravilan, ceea ce reprezintă un procent de doar 0,3% din suprafața de 6,3 milioane de hectare de teren agricol cadastrat. Oamenii din piață estimează însă că străinii dețin, prin interpuși, circa 20-30% din terenul agricol al țării.
La nivel național, numărul de tranzacții cu terenuri agricole a scăzut anul acesta față de anul trecut cu 28,7%, ceea ce arată că vine o perioadă de criză, în care prețurile vor scădea.