Gorjenii au dus tradiția și meșteșugul în Grecia

Localitățile Leonidio și Sparta au fost gazdele unui regal folcloric românesc, organizat în cadrul primei ediții a proiectului „Interferențe cultural-artistice româno-grecești în Peloponez”. Evenimentele, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute, au atras peste 500 de spectatori entuziasmați, care s-au bucurat de muzică, dansuri și costume tradiționale românești.


Sub coordonarea Primăriei Polovragi și a Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în colaborare cu Asociația Interculturală Româno-Elenă „Dacia” din Atena și Municipalitatea Kynouria de Sud, evenimentele au fost un adevărat triumf cultural. Pe data de 5 iulie, în Parcul Mitropoleos din Leonidio, peste 300 de spectatori, inclusiv consulul României la Atena, Laura Gabriela Borza, și primarul localității Leonidio, Emmanuel Dolianitis, au asistat la un spectacol.


Evenimentele au fost posibile datorită finanțării de 130.400 de lei acordate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, la care s-au adăugat 7000 de lei din partea Primăriei Polovragi și a Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu.

Spectatorii, inclusiv români stabiliți în Grecia, localnici și turiști, au fost impresionați de prestațiile artistice și de obiectele tradiționale expuse. Printre cei prezenți s-au numărat și viceprimarul Simona Tucă și oficialități locale din Sparta, cum ar fi Neoklis Kritikos, parlamentar de Laconia, și viceprimarul Panaghoitis Kourtzunis.


Artiștii Ansamblului Folcloric „Dacia” din Atena, Ansamblului Folcloric „Cheile Oltețului” din Polovragi și Ansamblului Folcloric „Maria Lătărețu” din Târgu Jiu au oferit momente memorabile. Printre artiștii care au încântat publicul s-au numărat Amelia Cîrciu Carcalicea, Ştefan Popescu, Cornelia Bodescu, Petronela Butnaru, Ionuț Cătălin Pilea și Ioana Stana, acompaniați de orchestra condusă de Andrei Carcalicea.


Evenimentele au inclus și ateliere de meșteșuguri tradiționale, coordonate de meșterii Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Participanții, inclusiv copii, au avut ocazia să învețe despre țesut, olărit, iconărit și construcția instrumentelor populare.

Galerie foto




Vizualizări: 663

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: