Gorj: Vița de vie afectată de secetă. Se aduc struguri din țară cu TIR-urile

Cultura de struguri de anul acesta a fost afectată de secetă. Dacă strugurii sunt mai puțini ca anul trecut, calitatea vinului va fi însă una superioară. 

Pentru că la nivelul județului Gorj producția de struguri este una slabă și prețul a crescut, zilnic ajung în județ TIR- uri încărcate cu struguri din podgoriile din țară.

"Prețul variază între 3 și 4 lei pe kilogram în funcție de soi. Noi suntem din Focșani și asigurăm transportul oriunde în țară. Chiar astăzi suntem în zona Motru cu două TIR-uri de struguri și în mod sigur o să avem transport din două în două zile în zonă. Aducem și la comandă dar și la liber. Prețul este de 3,5 de lei pe kilogram. Avem struguri de vin producție nobilă 2024. Marfa se livrează în lădițe și avem Fetească Regală, Resling, Aligote, Ceasla, Fetească Neagră și Galbenă de Odobești", a precizat un distribuitor de struguri.

Conform specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Gorj, pentru un litru de must este nevoie, în acest an, de 2.5 kilograme de struguri.

"Producția este mai scăzută ca anul trecut din cauza secetei, dar este mai calitativă decât în anii ploioși. Avem cam 70% din producția anului trecut. Din calculele noastre la un hectar va fi o producție de 2,3 tone, iar pentru un litru de must este nevoie de 2,5 kilograme de struguri. La nivelul județului Gorj avem doar viță de vie hibridă, nu avem podgorii cu viță de vie nobilă", a declarat Valentin Priporeanu directorul Direcției Agricole Gorj 

Și gorjenii au struguri de vânzare, iar prețul este de aproximativ 4 lei pe kilogram.

Vizualizări: 2,927

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: