Gilortul rupe din terenurile oamenilor. Digul a ajuns între ape!
Case, grajduri şi terenuri agricole sunt în pericol de a fi înghiţite de pământ la Bengeşti Ciocadia, după o deviere a cursului râului Gilort. O râpă de 40-50 de metri se adânceşte şi se extinde tot mai mult de la o zi la alta. Oamenii îi acuză pe cei de la Ape că au făcut o lucrare de mântuială din cauză Gilortul a spart digul, asta după ce au defrişat zăvoiul. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj susţin că lucrarea este una de calitate, însă nu pot onora solicitarea localnicilor de a umple râpa cu pământ pe motivul că nu intră în atribuţiile lor.
O alunecare de teren de dimensiuni mari ameninţă mai multe gospodării din Bengeşti Ciocadia. O familie a rămas fără gard la casă şi se teme de la o zi la alta că şi locuinţa îi va fi înghiţită de pământ. Oamenii spun că lucrarea efectuată de SGA Gorj nu este de calitatea din cauză că Gilortul a spart digul de protecţie. „În urma unei viituri, când a venit Gilortul mare, pământul a fugit. La început a crăpat o jumătate de metru, apoi s-a lăsat în jos, am făcut o sesizare la primărie, la ape. Până au venit ei, pământul s-a lăsat în jos de tot. Aici era zăvoi, iar în prima zi, cei de la Ape, au adus în zonă 40 de muncitori. Au tăiat tot, au defrişat zăvoiul, au vândut lemnele, au vândut şi motorina, au spus că deviază cursul de apă. Au stat aici o lună jumătate, au mâncat banii degeaba, au făcut un dig, iar acum un digul a fost spart de apă. Acum este un pârâu exact pe unde a fost apa, deci digul este acum între două ape. Le-am explicat situaţia că sus apa vine pe două părţi, dar şi-au luat utilajele şi au plecat. Şi-au bătut joc, mi-au spus că vin să umple cu pământ, dar nu au mai venit. Când au venit ploile şi-au luat excavatorul şi au plecat. Muncitorii au plecat vineri şi au lăsat totul baltă. Suntem în pericol, riscăm să fim îngropaţi de vii şi noi şi animalele”, a declarat Vasile Cepoi, localnic. Oamenii se tem că vor rămâne şi fără acces la terenurile agricole din cauză că puntea de peste râul Gilort riscă să fie luată de apă. “Sunt vecin cu lucrările făcute în zonă, muncitorii au fost aici, dar s-a lucrat haotic, n-a fost cineva aici care să-i coordoneze. Trebuia să fie cineva aici care să le spună exact pe unde trebuie făcut digul: unul spunea că pe aici trebuie făcut, altul îi zicea că mai încolo, altul mai la stânga, altul mai la dreaptă. Pe noi ne-a interesat ca cei de la Ape să ne protejeze puţin, dar ei nu ne-au ajutat cu nimic. Ba chiar riscăm să rămânem şi fără puntea asta, de punte au nevoie şi cei din Bengeşti Ciocadia şi cei din Bircii şi cei din Pereşti, pentru că altfel nu putem ajunge la terenurile agricole”, a declarat Gheorghe Curcă, localnic.
SGA: Lucrarea e de calitate. Puntea, construită fără aviz!
Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj spune că alunecarea de teren s-a produs din cauza precipitaţilor abundente. Doina Isar, director interimar, susţine că lucrarea privind devierea râului este una de calitate. „Casa şi respectiva proprietate sunt amplasate pe o cotă superioară, terenul deja e îmbibat cu apă, iar un factor important în alunecarea de teren l-au constituit precipitaţiile abundente căzute, plus alternanţa între perioada de secetă şi precipitaţii. Noi am efectuat o sistematizare de terasament astfel încât s-a creat secţiunea optimă de tranzitare a viiturii. În capătul amonte am consolidat cu piatră astfel încât cursul de apă să nu rupă la viituri mari şi să vină spre zona unde este deja produsă alunecarea de teren. În zona unde domnul Cepoi ne-a solicitat chiar am adus anrocamente din stocul de apărare, însă problema alunecării de teren nu poate fi rezolvată de Sistemul de Gospodărire a Apelor. Din punct de vedere tehnic, această lucrare este foarte bine realizată, astfel încât se îndepărtează cursul de apă de zona respectivă. Lucrarea a avut drept scop devierea cursului de apă astfel încât să fie protejată proprietatea domnului Cepoi”, a declarat Doina Isar, director interimar Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj.
Doina Isar a mai precizat că puntea de peste râul Gilort a fost construită fără autorizaţie. “Puntea care se află în zonă nu are nici aviz şi autorizaţie de la Sistemul de Gospodărire a Apelor. Este o punte provizorie pentru accesul cetăţenilor la terenurile agricole. La solicitarea dumnealor, noi am consolidat cu bolovani, cu piatră din carieră, tronsonul din aval unde se produsese o eroziune, pentru a fi cât de cât în siguranţă”, spune Doina Isar.
Localnic: Se tărăgănează intenţionat
Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor susţine că nu intră în atribuţiile instituţiei de a umple râpa cu pământ. Oamenii cred însă că se lasă ca alunecarea de teren să avanseze, în mod intenţionat, pentru a se ajunge la drumul naţional, în acest fel Sistemul de Gospodărire a Apelor scăpând de răspundere, situaţie în care lucrările ar trebui efectuate de cei de la Secţia de Drumuri Naţionale. „Trebuie făcut ceva, la următoarea ploaie va mătura, va lua puntea, va lua case, terenuri, grădini, tot. E o situaţie care ne afectează pe toţi. Inclusiv, pe dumnealui care mai are 10 metri până la grajd, se surpă grajdul şi se scufundă casa, după care se ajunge la drumul principal. Asta urmăresc cei de la Ape să nu facă nimic şi să ajungă alunecarea de teren până la drumul principal ca apoi să nu mai aibă nici o răspundere, să vină să ne spună că nu mai e treaba lor şi trebuie intervenit de la Drumurile Naţionale”, a declarat un alt localnic.