Ghiță, caseta nr. 3: Cum plătesc firmele private acțiunile DNA! Cum se fabrică șantajul!
România TV a difuzat și al treilea material video cu Sebastian Ghiță, de la dispariția acestuia din 21 decembrie anul trecut. Ghiță, care se sustrage organelor de urmărire penală, vorbește de data aceasta despre cum firma lui a dat bani unei alte firme private care la rândul ei să plătească 200.000 de euro pentru aducerea în țară a unui condamnat penal, operațiune care ar fi trebuit finanțată de statul român. Ar făcut asta la cererea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care o întreabă acum dacă nu este vorba de spălare de bani. Alte acuzații sunt legate de modul în care a preluat Realitatea TV de la Sorin Ovidiu Vântu, tot la cererea lui Kovesi, dar și despre cum a fost învățat să fabrice un șantaj.
"Kovesi m-a abordat în clădirea SRI numită K2. Stăteam împreună la masă și mi-a spus că, ascultându-l de mult timp pe Vîntu, și-a dat seama că acesta nu mai are finanțare pentru Realitatea TV. Și mi-a propus practic, mi-a explicat cât de vulnerabil e Vîntu și că va accepta, într-un fel, să primească finanțare și să cedeze Realitatea TV. Am acceptat acest lucru, dânsa gândindu-se că va putea să-l doboare, să-l scoată din joc mult mai repede și gândindu-se, probabil, că Realitatea TV va deveni o televiziune supusă, ce va da știri laudative la adresa mai marilor zilei. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, am semnat acel contract de management cu Vîntu și am acceptat să finanțez Realitatea TV", afirmă Ghiță, la începutul înregistrării difuzate de România TV.
El arată, totodată, că a formulat un denunț împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu și a acceptat să colaboreze cu anchetatorii tot la cererea Laurei Codruța Kovesi. "La ceva timp, au început fricțiunile dintre mine și Sorin Ovidiu Vîntu, iar Codruța Kovesi, stând la pândă, a luat în considerare ca un dosar făcut pe baza acestor tensiuni, acestor certuri, să fie făcut de către dânsa. Și a început să-mi explice cum și în ce fel pot fi conduse discuțiile cu Vîntu, astfel încât ele să pară șantaj, amenințare sau să se încadreze la niște fapte penale. Am ascultat-o pe doamna Kovesi și pentru că aveam o relație de încredere și de prietenie, și pentru că domeniul mă atrăgea, și pentru că la un moment dat punea extrem de multă pasiune în dorința dânsei de a-l înfunda pe Vîntu și nu aș fi vrut să o refuz sau să mă cert cu dânsa. Am să vă arăt probele și dovezile care îmi susțin afirmațiile. Doamna Kovesi m-a presat, mi-a sugerat, mi-a explicat cum să vin cu astfel de denunțuri, cu astfel de informații, cu astfel de date, pe care dânsa să le interpreteze, dorind să facă un dosar de renume, un dosar mare, care să o împingă spre vârful Ministerului Public, care să îi permită să preia conducerea DNA, care să-i permită să-și consolideze o carieră în acest domeniu în care lucrează dânsa", a spus Sebastian Ghiță.
În susținerea afirmațiilor sale, fostul deputat a prezentat și două e-mail-uri, despre care a spus că i-au fost trimise de Laura Codruța Kovesi. "Găsiți aceste serii de bancnote ca fiind trimise de mine pe mail-ul doamnei Kovesi, ca ele să fie probă pentru flagrantul care a fost făcut în acest dosar. Mai găsiți totodată, într-un alt mail (...), următoarele fraze scrise de doamna Kovesi și de consiliera dânsei, Dana Titian. 'Ne trebuie ceva convingător, că amenințarea te-a făcut să cedezi cerințelor impuse, respectiv pentru a da suma de bani solicitată. Acum vom motiva pe ce avem'. Practic, doamna Kovesi îmi spunea, îmi cerea hârtii, date, documente, denunțuri care să-l acuze pe Vîntu și care să o ajute pe dânsa în acest dosar. Și vine și îmi spune negru pe alb faptul că dorește mai mult, dorește un contract din care să se vadă că familia mea e amenințată sau un supliment de contract la contractul de bază care să justifice, conform legii, de ce eu am făcut acea plângere. Eu știu bine cum au stat lucrurile și știe și doamna Kovesi. Ce n-am știut, ce n-am crezut este că, ajutând-o, se va schimba atât de tare și va breveta acest model și-l va explica și altor procurori, care, la rândul lor, se vor apuca de măsluit dosare. Nu am crezut atunci decât că e o luptă între stat, cum spunea doamna Kovesi, și Vîntu, cel care furase sute de mii de oameni la FNI. (...) Totuși, când te gândești că acest modus operandi, acest mod de lucru doamna Kovesi l-a ridicat la rang de exemplu în DNA, te înfricoșezi", a adăugat Ghiță.
Ghiță explică și de ce șeful DNA ''și-a dorit cu atâta ardoare'' acest dosar. "Din mai multe motive. Dorea pentru sistem Realitatea TV și, după ce am ajuns acolo, au început să mă preseze să nu mai apară cineva la știri, să apară o știre sau să apară alta, să dau afară jurnaliști și să-i aduc pe alții. Or chestiunile astea nu sunt normale. Și dându-mi seama că exagerează, am început să îi refuz. Au apărut conflicte între mine și sistem și practic am cedat. Au ales pe altcineva, pe Elan Schwartzenberg, și eu am rămas să construiesc România TV", a mai spus fostul deputat.
De asemenea, el a susținut că a finanțat indirect aducerea în țară, în anul 2011, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare.
"Mai vreți încă o dovadă a relației cu Laura Codruța Kovesi? Vreți să fiți siguri că eu și dânsa am fost implicați în acest dosar Realitatea Media? La cererea doamnei Kovesi, o firmă de construcții din Ploiești, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa, fostul director al FNI, din Indonezia, din Jakarta. (...) Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român și a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI și cel care a furat sute de mii de oameni. Și aș vrea să o întreb pe doamna Kovesi, ce fel de operațiune o fi asta? Oare suntem vinovați de spălare de bani? E doar dânsa? Sunt doar eu? Am acționat eu sau o firmă privată în numele statului român? Am trimis noi polițiști în Indonezia?", a încheiat Sebastian Ghiță.