Gem de mere rase cu scorțișoară și rom

Gemul de mere rase cu scorțișoară și rom se poate pregăti foarte ușor iar aroma lui va umple casa cu mirosuri calde și confortabile. Acest gem versatil se poate pune dimineața pe pâine, în clătite, în rulade pufoase, prăjituri, plăcinte sau chiar pe niște brânzeturi, dacă vreți să impresionați musafirii.

Ingrediente pentru rețeta de gem de mere rase cu scorțișoară și rom:

    2,4 kg mere (cântărite curățate) – orice soi de mere e la fel de bun pentru acest gem

    200 g zahăr – cantitatea asta e perfect echilibrată dar dacă preferați gemul mai dulce, puteți adăuga mai mult

    sucul de la 1 lămâie – pe lângă faptul că previne oxidarea merelor, lămâia adaugă și un pic de prospețime care face gemul să fie mai răcoritor

    2 batoane de scorțișoară. Dacă nu aveți batoane, puteți folosi și scorțișoară pudră, dar aroma nu va fi la fel de intensă.

    30 ml rom sau esență de rom/vanilie

    aprox. 250 ml apă – merele lasă și ele apă la fiert, dar depinde de soi.

Mod de preparare:

Dați merele la robot, pe răzătoarea cu găuri mari sau tăiați-le cubulețe. Le puteți curăța de coajă dacă doriți, gemul va ieși foarte fin, dar pierdeți fibre și vitamine. 

Puneți merele într-o cratiță încăpătoare cu fund gros (asta e cheia ca să nu se lipească gemul!). Adăugați zahărul, sucul proaspăt de la o lămâie, batoanele de scorțișoară și 200 ml de apă. În funcție de soiul de mere, poate fi nevoie de ceva mai multă apă dar o veți adăuga pe parcurs, puțin câte puțin.

Fierbeți merele la foc mediu aproximativ 30 de minute până când se înmoaie bine. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn ca să nu se lipească de cratiță. Nu vă speriați dacă la început merele oxidează foarte mult. Pe măsură ce fierb, culoarea se mai schimbă.

Dacă doriți un gem fin și cremos, dați cratița deoparte, îndepărtați batoanele de scorțișoară și pasați merele cu un blender de mână până când se transformă într-un piure omogen. Dacă nu doriți să pasați gemul, puteți sări peste acest pas.

Puneți din nou cratița pe foc, turnați romul și lăsați gemul să mai dea câteva clocote. Alcoolul se va evapora imediat, iar în gem va rămâne o aromă superbă. Procedați la fel si dacă folosiți esență de rom sau de vanilie. Dacă nu folosiți nicio aromă, săriți direct la pasul următor.

Puneți borcanele sterilizate în prealabil pe o tavă metalică ca să nu crape. Turnați imediat gemul de mere rase în borcane și înfiletați bine capacele. Așezați borcanele cu capacul în jos pentru 10 minute.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: