Fraţii Ancuţeru, minţiţi? Nu se pune problema închiderii Jilţ Nord!

Fraţii Ion şi Gheorghe Ancuţeru din Mătăsari, foşti angajaţi ai CE Oltenia, care au anunţat că vor face greva foamei în faţa sediului companiei energetice, au renunţat la această formă de protest. Cei doi spun că vor continua acţiunea în instanţă împotriva administraţiei complexului care nu i-a angajat pe perioadă nedeterminată, conform înţelegerii prin care au vândut pentru binele unităţii miniere din zonă o casă şi un teren. Administraţia le-a transmis că nu îi mai poate angaja pentru că unitatea minieră Jilţ Nord se va închide. Sindicaliştii zonali au reacţionat la această veste şi spun că acest lucru nu se va întâmpla.

Ion şi Gheorghe Ancuţeru spun că au renunţat să mai facă greva foamei în faţa sediului CE Oltenia din Târgu Jiu, deoarece şi-au dat seama că administraţia nu va putea să îi reîncadreze în posturile de lăcătuş mecanic, respectiv electrician. CE Oltenia are în derulare un program de restructurare, prin care au fost disponibilizaţi circa 2000 de mineri şi energeticieni. În aceste condiţii, legea nu îi permite să facă angajări. Cei doi fraţi au vândut în 2013 companiei o casă şi un teren în satul Runcurel din Mătăsari, în schimbul angajării lor în cadrul CE Oltenia, la cariera Jilţ Nord. Înţelegerea a fost ca după ce vor fi angajaţi de 3 ori câte şase luni, să li se facă un contract pe perioadă nedeterminată. Numai că la expirarea ultimului contract pe perioadă determinată, în data de 27 mai, acestora nu li s-a mai făcut niciun contract. Nemulţumiţi fiind au anunţat că vor face greva foamei, protest la care au renunţat acum. Fraţii Ancuţeru spun că nu renunţă şi la acţiunea în instanţă. “Aşteptăm să ne dea documentele, ca să îi dăm în judecată. Am renunţat la grevă că nu ştim ce rezolvăm cu asta, şi aşa 45 de zile nu mai pot să angajeze pe nimeni. Am vorbit cu avocatul şi a zis că vom avea câştig de cauză, să nu ne facem probleme”, a spus Gheorghe Ancuţeru.

Marciuc spune că sunt simple speculaţii

Pe când au protestat marţi, 2 iunie, în faţa CE Oltenia, cei doi fraţi au spus că managerul Laurenţiu Ciurel le-a transmis prin şeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie, că nu îi mai angajează pentru că oricum cariera Jilţ Nord se va închide, dat fiind faptul că nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere cu un cetăţean care deţine terenuri în zonă. Astfel s-ar bloca activitatea carierei, pentru că excavatorul nu ar mai putea avansa. Sindicaliştii din zona Mătăsari au reacţionat când au aflat despre acest aspect. Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte în cadrul Federaţiei “Univers”, a spus că nu se pune problema închiderii carierei Jilţ Nord. “Ajungem prea departe cu închisul carierei Jilţ Nord. Cariera, dacă n-ar avea aceste grave probleme cu exproprierile, ar fi cea mai bună carieră din Divizia Minieră, are zăcământ pentru 50 de ani de acum încolo, dar sunt acele probleme de exproprieri pentru care şi noi, sindicatele, şi administraţia, facem tot posibilul să se deblocheze acea lege 255. Nu cred că la momentul actual se pune problema să se închidă Jilţ Nord. Sunt simple speculaţii”, a declarat Adrian Marciuc.

Sindicalistul a mai spus că există premise ca în următoarea şedinţă de Directorat să se rezolve problema fraţilor Ancuţeru, adică să fie reangajaţi la Jilţ Nord. Acesta a precizat la activitatea carierei este blocată de un localnic din zonă care cere o sumă mare pentru terenul pe care îl deţine în faţa excavatorului, dar şi 5-6 angajări din rândul rudelor.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: