Diplomă de iresponsabilitate socială pentru managerul CEO
Fundaţia Greenpeace România a acordat vineri un premiu Complexului Energetic Oltenia, o clepsidră simbolizând timpul scurs ireversibil prin întârzieri în remedierea situaţiei din cartierul Submaidane, Turceni. Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a primit şi el o diplomă de iresponsabilitate socială pentru neglijenţa cu care îi tratează pe cei afectaţi de accidentul ecologic. Reprezentanţii Greenpeace au mers vineri la sediul CEO din Târgu Jiu însă nici măcar o persoană din conducerea complexului nu a dorit să dea ochii cu ei. Premiile au fost lăsate la registratura companiei.
Fundaţia Greenpeace luptă de ani buni pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din Submaidane, oraşul Turceni. Cartierul a fost pur şi simplu acoperit de cenuşă în anul 2013 când a avut loc o deversare de zgură şi cenuşă dintr-un depozit al Complexului Energetic Oltenia. Zece gospodării şi aproape 15 hectare de teren agricol au fost acoperite atunci de cenuşă, iar compania nu a remediat situaţia nici până în ziua de azi deşi au avut ”n” termene din partea autorităţilor. ”Vineri a expirat cel de-al treilea termen pentru remedierea situaţiei în cartierul Submaidane, Turceni, afectat de inundaţia cu cenuşă de la termocentrala Turceni în decembrie 2013. Fiindcă lucrările au înregistrat întârzieri peste întârzieri, afectând de un an şi jumătate calitatea vieţii locuitorilor, Greenpeace a oferit Complexului Energetic Oltenia o distincţie pentru contraperformanţă. Am mers la sediul CEO din Târgu Jiu şi am înmânat drept premiu o clepsidră, simbolizând timpul scurs ireversibil prin întârzieri, precum şi o diplomă de iresponsabilitate socială, pentru neglijenţa cu care firma îi tratează pe cei afectaţi de accidentul ecologic”, a spus Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace.
Scuzele găsite de Complexul Energetic Oltenia pentru a explica aceste întârzieri în remedierea situaţiei din Submaidane sunt de-a dreptul ridicole, spun reprezentanţii Greenpeace. ”Întârzierile au avut atât motive previzibile, precum timpul nefavorabil din perioada de iarnă, fie motive uneori absurde precum deficienţe în aprovizionarea cu motorină a utilajelor folosite la încărcarea şi transportul cenuşii. Îi cerem managerului CEO, Laurenţiu Ciurel, asumarea în mod public a unui angajament ferm pentru rezolvarea în termen de o lună a tuturor problemelor semnalate în Submaidane”, a spus Ionuţ Cepraga, reprezentant Greenpeace România.