Şedinţe înainte de concediere! Mesajul unui angajat: „Am ieşit din iad“
Prima întâlnire dintre disponibilizaţii CE Oltenia şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a avut loc miercuri în zona Rovinari. Discuţiile nu au fost eficiente, la sfârşit fiind mulţi angajaţii care nu au înţeles ce trebuie să facă în postura de şomeri. Unii sunt supăraţi că vor rămâne fără loc de muncă, dar alţii spun că atmosfera din companie le luase liniştea. Un angajat a venit cu un tricou pe care era scris „Am ieşit din iod“. Angajaţii au fost nemulţumiţi şi pentru că la aceste întâlniri nu au venit reprezentanţii CE Oltenia. Astăzi, 28 mai, urmează şedinţe de preconcediere cu personalul de la Mătăsari şi Motru.
Un număr de 441 de salariaţi din cei 668 ce vor fi disponibilizaţi cu 2 iunie de pe zona Rovinari au beneficiat miercuri de serviciile de preconcediere oferite de AJOFM Gorj. De la UMC Rovinari şi USM Rovinari - 89 de persoane; SE Rovinari şi CFU- 144 de persoane, UM Pinoasa -32, UMC Tismana -90, UMC Roşia - 86. Cei de la Peşteana au fost reprogramaţi pentru joi, de la orele 9.30. Tot joi reprezentanţii AJOFM Gorj vor oferi servicii de preconcediere disponibilizaţilor de la Jilţ, Mina Tehomir, Lupoaia, Unitatea de Închidere şi Conservare Motru, Roşiuţa şi secţia ELCFU Motru.
„Am fost lăsaţi de izbelişte“
Primii salariaţi ai CE Oltenia care au beneficiat de serviciile de preconcediere oferite de AJOFM Gorj au fost cei de la UMC Rovinari şi de la Unitatea de Servicii şi Mentenanţă, urmaţi de cei de la cariera Tismana. Au urmat cei de la Termocentrala Rovinari, şedinţa fiind organizată la cantina unităţii. Unii salariaţi de aici s-au arătat nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat şedinţa. „Ne-au chemat la ora 10 au venit la 10.40. N-a venit nimeni să vorbească de la un microfon, de la o masă. S-au plimbat printre noi, printre mese, parcă erau lăutari. Nu ne-a lămurit cu nimic. Ne-a aruncat nişte formulare. Ba că să completăm acolo, ba să le ducem completate la Casa de Pensii. Nimeni de la noi, niciun director din conducere. Mi s-a părut chiar o bătaie de joc pentru noi salariaţii care am muncit peste 30 de ani. A venit doar cineva de la şomaj din Rovinari, ne spunea ceva de nişte cursuri. Am plecat de acolo nelămurită“. Însă cel mai tare i-a durat faptul că au fost uitaţi de şefii din companie, după zeci de ani de muncă. „Am plecat de acolo cu atâta amar că nimeni din conducerea termocentralei, cum pe noi, Rovinari, a ştiut să ne treacă cei mai mulţi din tot complexul, 260 de oameni, şi aici se fac şi megawattii, nici măcar directorul Pisc, să vină acolo să ne spună ceva, sau directorul tehnic, să ne spună ceva, să ştim şi noi că suntem ai cuiva. Am fost lăsaţi de izbelişte”, a spus o angajată CE Oltenia de la Termocentrala Rovinari. Conducerea AJOFM Gorj a spus că discuţiile s-au bazat pe o tematică prestabilită, iar la final persoanele disponibilizate au avut ocazia să pună şi întrebări reprezentanţilor agenţiei. Acest lucru a condus la o întârziere a lor de la o unitate la alta. Cât despre organizarea şedinţelor, cei de la AJOFM Gorj spun că CE Oltenia trebuia să asigure spaţiile, deplasarea şi sonorizarea. „Noi am stabilit un plan de discuţii, un scenariu, le-am spus ce să le prezinte. Colega mi-a spus că a urmat acest plan după cum am stabilit. Plus, după aceea, la liber, întrebări, la care le-a răspuns. Dacă s-au întins la discuţii, nu ai cum să respecţi exact programul”, a comentat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.