Fonduri europene epuizate în şase minute. Gorjenii, nemulţumiţi!
Comuna Bustuchin a pierdut şansa de a obţine bani pentru modernizarea drumurilor agricole, deşi a fost printre primele localităţi care şi-a depus proiectul online. Fondurile europene pentru infrastructura de acces agricolă s-au epuizat în primele şase minute de la deschiderea sesiunii, iar consultantul care a întocmit proiectul pentru Bustuchin l-a depus la ora 9:07, asta în condiţiile în care startul s-a deschis miercuri la ora 9:00. Consultantul Valter Diaconu are suspiciuni privind corectitudinea acordării fondurilor europene. Acesta consideră că localităţile din mediul rural sunt discriminate întrucât viteza internetului este mult mai mare în oraşele mari ale ţării.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a dat startul accesării fondurilor europene pentru Submăsura 4.3 A- Infrastructura de acces agricolă, în data de 25 mai, ora 9:00. La doar şase minute mai târziu a declarat închisă această sesiune din cauză că s-au epuizat fondurile. Potrivit conducerii AFIR, de la nivel naţional, au fost depuse doar 25 de proiecte. „Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă că alocarea financiară pentru Submăsura 4.3A – Infrastructura de acces agricolă, aferentă sesiunii anuale 2016, a fost epuizată. Astfel, în primele şase minute de la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, ora 09.00, au fost depuse 25 de proiecte în valoare de 24,44 milioane de euro. Cele mai multe proiecte au fost depuse în judeţele Bistriţa Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare şi Timiş. Termenul maxim pentru depunere, în cazul în care fondurile nu se epuizează între timp, este 31 octombrie 2016, ora 16.00”, a anunţat AFIR printr-un comunicat de presă. Deşi aşteptau încă de anul trecut deschiderea acestei sesiuni, nicio primărie din Gorj nu a reuşit să prindă fonduri.
Bustuchin, fără finanţare după 7 minute
Deşi a fost printre primele localităţi care şi-a depus proiectul online, comuna Bustuchin a ratat şansa de primi bani pentru modernizarea drumurilor agricole. Valter Diaconu, consultantul care a întocmit proiectul pentru Bustuchin, are suspiciuni privind corectitudinea acordării fondurilor europene. „Într-adevăr, sesiunea s-a deschis la ora 9 fix, iar la 9 şi 6 minute s-au terminat fondurile. Eu la ora 9 şi 7 minute aveam încărcat tot proiectul, când i-am dat Enter am constatat că nu mai sunt fonduri. Era vorba despre un proiect pentru Primăria Bustuchin pe Submăsura 4.3 A pentru drumuri agricole. Am sunat la Bucureşti şi le-am spus punctul meu de vedere. Consider că acţiunile lor nu fac decât să creeze mari, mari semne de întrebare asupra corectitudinii acordării acestor fonduri europene. Se face o discriminare, nu sunt acordate şanse egale pentru accesarea fondurilor europene ci mai degrabă este o luptă între cei care au internet mai rapid”, a declarat Valter Diaconu. Acesta crede că anumite măsuri sunt făcute doar pentru localităţile mari ale ţării. „Aceste proiecte se adresează într-adevăr mediului rural sau consultanţilor lor din Bucureşti care au internet foarte rapid? În Bucureşti internetul este mult mai rapid decât în Bustuchin, de exemplu. Bustuchin avea dreptul legal de a depune proiectul chiar din comună ori viteza internetului din Bustuchin nu este aceeaşi cu cea din Bucureşti sau Cluj. În cazul ăsta ce să credem noi? Că sunt Măsuri făcute doar pentru anumite localităţi din ţară”, se întreabă Valter Diaconu.
PRECEDENT
Consultantul Valter Diaconu susţine că a mai existat o situaţie similară şi în ceea ce priveşte fonduri alocate pentru drumurile de interes local. „Şi la drumurile de interes local, fondurile s-au epuizat într-o oră. Eu, atunci, n-am avut proiecte de depus, dar în timp ce stăteam de vorbă cu cei de la Bucureşti am fost anunţat că s-au terminat bani şi pentru drumurile de interes local. Ori asta nu este în regulă. Păi dacă vorbim de o egalitate de şanse, să avem într-adevăr egalitate de şanse”, a precizat Diaconu.
NEMULŢUMIRI
Primarii gorjeni sunt nemulţumiţi de faptul că alocă bani mulţi pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, iar apoi proiectele sunt declarat eligibile, dar fără finanţare. „Pentru drumuri s-au dat foarte puţini bani comparativ cu nevoile comunităţilor locale. Noi cheltuim bani mulţi pentru proiecte, din bugetul local, pentru studii de fezabilitate. Nici un consultant nu stă de vorbă cu noi sub 30.000 de lei, asta în condiţiile în care unii cer câte 60.000-70.000 de lei. Anul trecut am depus şi eu un proiect pentru drumurile forestiere, a fost eligibil, dar fără finanţare”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.