Fondul de Tranziție Justă, în pom. Apelul experților în fonduri europene!

Fondul de Tranziție Justă e, în continuare, în aer! Antreprenorii din Gorj nu își pot depune încă proiectele. Ghidului de finanțare a fost făcut public în urmă cu câteva zile, dar, atrag atenția experții în fonduri europene, nimeni nu știe concret cum se aplică și gorjenii nu pot demara procedurile să-și facă proiectele și să ceară finanțare. Așa, Gorjul riscă să rămână pe dinafară și banii alocați prin acest program să ajungă în alte județe.

Peste 100 de oameni de afaceri din Gorj au semnalat că trebuie modificat ghidul de finanțare după prima sa formă. La solicitarea acestora, au fost adăugate coduri noi CAEN și, automat, posibilitatea de noi afaceri. Numai că noul ghid a fost publicat în 20 octombrie, dar proiectele și inițiativele lipsesc. „Nimeni nu știe concret cum se poate aplica acest ghid. Discuția principală este legată de acele activități finanțabile, cele eligibile, conform unor liste de coduri CAEN. Acum o lună și ceva am avut aici, în cadrul instituției Prefectului județului Gorj, o serie de întâlniri cu mediul de afaceri și foarte mulți dintre aceștia, mai exact 135 de oameni, au și susținut un document ce a fost transmis catre Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene, pentru îmbunătățirea ghidului ce a fost pus într-o versiune inițială în consultare pe 21 septembrie. De la data trimiterii acelui document așteptam din partea autorității de management a Programului Tranziție Justă, Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, din partea Consiliului Județean Gorj sau din partea tuturor celor care contribuie la elaborarea acestui ghid de finanțare în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, să aducă lămurirea astfel încât județul Gorj să beneficieze cu adevărat de acești bani. Riscul cel mai mare este ca alte județe sa beneficieze de acesti bani, iar Gorjul sa nu aiba suficienti investitori care sa isi doreasca sa aplice. Văzând acest context, am solicitat sprijinul consultanților din județ pentru a descifra acest ghid și a înțelege concret ce este eligibil şi ce nu este eligibil în ultima versiune finală aplicabilă, publicată pe 20 octombrie. De mai bine de o săptămână și ceva, deși aveam o versiunea finală, nu se cunosc detaliile concrete și nici un întreprinzător nu a început demersurile pentru a-și pregăti proiectele se depune solicitare de finanțare”, a spus Marinela Strîmbulescu, expert în fonduri europene.

De când a fost publicat ghidul, până și experții în fonduri europene spun că le e greu să-l descifreze. Se pierde timp din cauza birocrației stufoase și Gorjul riscă să piardă bani. „De la publicarea ghidului final suntem în studiu cu acest ghid. Este fără precedent dacă este să ne raportăm la faptul că am trecut zeci, sute de ghiduri cu finanțare europeană până acum, dar acest document publicat, rămas final necesită o abordare foarte serioasă pentru că finanțatorul nu ne ajută foarte mult. Finanțatorul vine cu un sac de legislație și noi trebuie să facem această cercetare care este foarte foarte grea. Pe 20 decembrie avem posibilitatea de a urca proiectele in platforma finanţatorului. Sunt foarte multe lucruri care trebuie clarificate și lămurite de către finanțator inclusiv pe criteriile de selecție. Pericolul cel mai mare este că, într-adevăr, și s-a mai văzut în România, aceste proiecte să treacă în evaluare să se implementeze și ulterior aceste granturi să fie date înapoi”, a spus și Rodica Dobrescu. „Niciodată nu am intalnit un ghid care să aibă atât de multe lucruri de descifrat. Avem diferite nelămuriri în primul rând, referitor la codurile CAEN, domeniile de activitate eligibile”, a spus Ploscaru Ionut, consultant fonduri europene. 

Noi dezbateri

Prezent la discuțiile cu experții în fonduri europene, prefectul Iulian Popescu a explicat că ghidul nu este aplicabil în forma de față și că va încerca noi discuții, dezbateri cu instituțiile abilitate să facă lumină astfel încât gorjenii să poată accesa banii. „O să încercăm o reuniune generală generală a tuturor instituțiilor implicate în Fondul de Tranziție Justă și sper că de data aceasta vor accepta invitația noastră de a participa la o dezbatere largă, pentru a găsi soluțiile clare de corectare a ghidului final publicat pe 20 octombrie, pentru că în această versiune el nu este aplicabil și nu putem lua acești bani și atunci se impune urgent o corecție a lui o modificare a lui aprobată prin ordin de ministru", a declarat prefectul județului Gorj, Iulian Popescu.

Vizualizări: 9,058

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tranziție Justă:

Citește și: