Când se publică ghidul de finanțare pentru Fondul de Tranziție Justă și cum era să piardă Gorjul sute de milioane de euro
Până la sfârșitul acestei săptămâni, se va publica versiunea finală a ghidului de finanțare prin Fondul de Tranziție Justă. Anunțul a fost făcut de prefectul județului Gorj, Iulian Popescu. Antreprenorii din Gorj așteaptă documentul cu sufletul la gură mai ales că 135 de oameni de afaceri și companii din Gorj au solicitat Ministerului Fondurilor Europene să adauge noi coduri de activități în ghidul de finanțare ca să poată fi eligibili și să poată accesa fonduri europene prin acest program.
Ghidul a fost modificat și dezbătut de mai multe ori, dar la finalul lunii august, a fost publicată o variantă care i-a nemulțumit pe antreprenorii din Gorj pentru că riscau să piardă șansa unei finanțară.
Gorjului i-au fost prealocate peste 500 de milioane de euro, în primă fază. „Prealocat pentru Gorj, avem 537 de milioane de euro, adică o sumă foarte mare. A fost vitregit și de vremurile în care erau urgente negociere PNRR, trebuiau închise discuțiile cu programele regionale. Părea nesimnificativ Fondul de Tranziție Justă. S-au închis toate documentele și am ajuns în punctul de finețe în care se stabilesc niște ghiduri cu niște coduri CAEN, pe ce tipuri de activități se pot obține bani, că discutăm de producția textilă, agroalimentară, în construcții, turism în mod special. Aceste clasificări, grila de punctaj tehnico-financiar, ce sume maxime aloci, ce tipuri de cheltuieli poți deconta se stabilesc în aceste ghiduri. Din păcate, exact acum, a fost o lipsă clară de discuții cu întreprinzătorii. Feedback-ul, nevoile vin de la cei care trebuie să depună astfel de documente. Au fost două întâlniri la începutul anului, în format larg. În primăvară, domnul ministru Boloș, a venit și a lansat în consultare două ghiduri adresate IMM-urilor. A spus că banii sunt alocați și oamenii de aici trebuie să decidă cum trebuie cheltuiți”, a declarat prefectul de Gorj, Iulian Popescu.
S-a schimbat apoi cam toată lumea din Minister și, la finalul lui august, a venit o altă versiune de ghid care ștergea aproape tot ce se stabilise în ultimele luni. “Era inabordabil pentru Gorj. Mai mult de 80% dintre întreprinzătorii din Gorj au spus că nu mai sunt eligibili și nu mai pot să obțină banii. În Dolj sau Hunedoara, era o gamă foarte largă de activități și modele de business. Aici am identificat riscul ca județul Gorj să piardă aceste finanțări. Pentru IMM-uri sunt 180 de milioane de euro. Dacă noi depunem doar pentru 70 pentru că nu se încadrează întreprinzătorii noștri și se depun mai multe în alte județe, în două, trei luni, cei de la Minister mută banii prealocați la Gorj la Dolj sau în altă parte. Asta se întâmpla dacă nu aveam aceste discuții. Consiliul Județean trebuia să le facă. Au fost mimate câteva discuții”, a mai punctat prefectul județului Gorj într-o emisiune la Accent TV.
Peste 130 de antreprenori din toate domeniile de activitate din Gorj au participat la o întâlnire cu prefectul județului Gorj și aceștia au trimis solicitările pentru modificarea ghidului solicitantului. La sfârșitul acestei săptămâni, ar trebui să apară versiunea finală a ghidului de finanțare prin Fondul de Tranziție Justă.