Fondul care urma să înghită CEO, neconstituţional
Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este neconstituţională, acceptând astfel sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de către parlamentarii PNL, USR şi PMP. Din acest fond făceau parte companiile de stat profitabile din România. Pe ultima sută de metri a fost inclus şi Complexul Energetic Oltenia, care nu se ştie dacă ar fi avut de câştigat sau de pierdut din apartenenţa la FSDI.
CCR a dat dreptate PNL și a acceptat sesizarea privind înființarea Fondului Suveran de Investiții, fond prin care PSD şi ALDE încercau să dea o puternică lovitură economiei naţionale, arată liberalii gorjeni într-un comunicat.
În luna iunie a acestui an, PNL Gorj a atras atenția că acțiunile pe care statul român, prin Ministerul Energiei, le deține la Complexul Energetic Oltenia vor fi transferate de PSD în portofoliul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.
Proiectul inițial se referea la includerea a 23 de companii, însă PSD, prin șeful comisiei pentru politică economică din Camera Deputaților, Simon Gheorghe, a introdus un amendament prin care și alte companii cu capital majoritar de stat intrau sub incidența proiectului, printre care și Complexul Energetic Oltenia.
Proiectul a fost votat de majoritatea parlamentară PSD-ALDE în plenul Camerei Deputaților, iar la vremea aceea președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, care a votat împotriva acestui amendament. Vîlceanu a atras atenția public asupra faptului că vor interveni schimbări majore la Complexul Energetic Oltenia, una dintre acestea fiind imposibilitatea entității energetice de a beneficia de hotărâri de guvern privind cauze de utilitate publică, pentru că acționar la CEO nu va mai fi statul. Mai mult decât atât, intrarea CEO în administrarea FSDI determina imposibilitatea creării mixului energetic.
Ponta: CCR a oprit un mare jaf
Înființarea Fondului a fost criticată de la început și de Victor Ponta, care a vorbit permanent despre „cel mai mare jaf de după 1989” pe care l-ar fi pus la cale Liviu Dragnea și susținătorii săi din actuala majoritate parlamentară.
Deputatul de Gorj a fost primul politician care a reacționat miercuri după anunțul Curții Constituționale, fostul premier neezitând să vorbească din nou despre „această uriașă hoție”. „Curtea Constituțională a oprit (pentru moment, cel puțin) cel mai mare jaf din avuția României după 1989 - această uriașă hoție a fost promisă de Liviu Dragnea “protectorilor” săi din afara țării (Rusia , Israel , SUA). Era un preț de peste 10 miliarde de euro din ce a mai rămas Statului și poporului Român pe care Dragnea era dispus să îl plătească pentru protecția sa politică și pentru câteva fotografii cu lideri internaționali! Însă CCR nu poate face mai mult. Dacă vrem ca Dragnea să nu vândă România la bucata trebuie sa facem și noi mai mult (iar parlamentarii care au votat acest jaf să nu închidă ochii și să știe că sunt complici la această crimă împotriva României)”, a comentat Victor Ponta.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţinea că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va ajuta la dezvoltarea infrastructurii mari şi la reindustrializarea României, va investi în agricultură, va genera foarte multe locuri de muncă şi va contribui la creşterea Produsului Intern Brut.