FNME, despre proiectul legii pensiilor: Inechități și discriminări 

Federația Națională Mine Energie (FNME) subliniază preocupările serioase cu privire la impactul noului proiect de lege a pensiilor asupra angajaților din Complexul Energetic Oltenia.

FNME a prezentat o serie de amendamente propuse pentru noul proiect de lege a pensiilor. Aceste amendamente au scopul de a proteja interesele angajaților din sectorul energetic care lucrează în producția de energie electrică pe bază de cărbune.

Potrivit FNME, proiectul actual al Legii pensiilor prezintă mai multe deficiențe majore, inclusiv:

 -Excluderea personalului esențial care ocupă poziții cheie în producerea energiei electrice pe bază de cărbune.

  -Instituirea unei discriminări între persoanele care au desfășurat activitate în aceleași condiții de muncă și pentru care vârsta standard de pensionare a fost redusă cu 13 ani.

  -Crearea de inegalități între persoanele care au lucrat în aceleași condiții de muncă și pentru care vârsta standard de pensionare a fost redusă cu 13 ani, în corelație cu DECIZIA nr. 2 din 13 martie 2023 referitoare la recursul în interesul legii privind interpretarea și aplicarea dispozițiilor articolului 56, alineatul (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată prin Legea nr. 197/2021.

  -Păstrarea obligației angajatorului de a plăti sume suplimentare proporțional cu câștigul brut individual pentru condițiile de muncă.

  -Impunerea de inechități între persoanele care au lucrat în aceleași condiții de muncă și pentru care stagiile de cotizare au fost stabilite diferențiat în funcție de condițiile de muncă.

FNME a atras atenția asupra necesității de a găsi soluții care să asigure protecția drepturilor și avantajelor angajaților din Complexul Energetic Oltenia, având în vedere contribuția lor semnificativă la producția de energie electrică din România.

Vizualizări: 1,794

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: