Sindicalist din Gorj, despre închiderea mineritului: Sper să le vină mintea la cap pe ultima sută de metri
Statul român încearcă să convingă Comisia Europeană să amâne planul de restructurare cu doi ani. Ar trebui să închidă grupuri pe cărbune și cariere, dar nu are ce să pună în loc. Ministrul Energiei a propus să se amâne închiderea capacităților pe bază de cărbune, dar sindicaliștii din Gorj nu sunt prea optimiști. Până acum, s-a mers la virgulă cu planul de restructurare, a spus Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.
Sindicalistul a adăugat că nu e prea optimist. Cu toate acestea, speră „să le vină mintea la cap guvernanților pe ultima sută de metri” și să nu închidă capacitățile pe bază de cărbune din moment ce nu au ce să pună în locul cărbunelui.
“O să facă Transelectrica un studiu și o să ne spună domnii de acolo dacă mai e sau nu mai e nevoie de energie pe bază de cărbune. Ar fi promisiuni că s-ar prelungi activitatea cu doi ani. Eu am încetat de mult să mai cred în promisiuni, dar sper că le va veni mintea la cap pe ultima sută de metri și vor vedea că nu se poate fără noi. Încă nu au descoperit ceva care să fie la fel de sigur ca și cărbunele în producerea energiei electrice. Mă refer la guvernanți, parlamentari, europarlamentari, toți cei care au putere de decizie. Să se uite și la Germania, Polonia, unde energia produsă pe bază de cărbune reprezintă 80%. Deci nici poveste să închidă Polonia energia pe bază de cărbune, dar acolo țin cu dinții de cărbune”, a declarat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj, într-o emisiune la Tele3.
La noi, mai adaugă Munteanu, se urmărește închiderea mineritului cu orice preț. „La noi, nu e așa. Joacă fotbal, dau vina una pe alții și planul de restructurare merge la virgulă. Până acum, doar ce avem în plus, câteva sute de oameni care nu cred că afectează prea mult. Cei din afara programului. Cei de la Comisia Europeană nu se simt deranjați de asta. Ei vor să fie închise capacitățile ca să devenim importatori de energie”, a mai declarat Munteanu.
La sfârșitul lunii trecute, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost la Bruxelles să propună amânarea planului de restructurare. „Cele mai complexe discuții au vizat perspectivele exploatării cărbunelui în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia. Am căutat soluții echilibrate și am găsit deschidere pentru dialog, pe baza unor argumente concrete. Transelectrica va face pe parcursul următorului an un studiu de adecvanță a sistemului energetic național, care ne va furniza datele necesare pentru continuarea negocierilor cu Comisia Europeană. Am susținut ferm că nu putem renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune fără a pune altceva în loc. Discuțiile vor continua la nivel tehnic”, a anunțat Burduja după această întâlnire.