Festivalul Tocanului a strâns mii de oameni în centrul Novaciului

Peste patru mii de oameni au participat, duminică, la Festivalul Tocanului, organizat la Novaci. Evenimentul a ajuns la cea de-a patra ediție și își propune să ducă mai departe obiceiurile gastronomice ale ciobanilor. Tocanul de oaie este un preparat inedit pe care ciobanii îl pregăteau, în special, când mergeau cu oile în transhumanță. 

Zece familii de ciobani au găsit preparate ciobănești în fața pofticioșilor, în ceaune sau pe grătar. Tocanul de oaie a fost vedeta festivalului, dar de la eveniment n-au lipsit nici pastrama, cârnații, sloiul, drobul ori brânza de burduf. 

Peste 200 de oi au sacrificat ciobanii, iar ceaunele s-au golit repede. E foarte simplu. Oaia trebuie să fie grasă, să fiarbă în grăsimea ei, în seul ei. Acesta e tot secretul. Pe vremuri, ciobanii puneau tocanul în burduf și mergeau cu oile și măgarii în Bărăgan. Le ajungea tocanul trei, patru luni, a spus un cioban. „Avem pastramă, sloi de oaie, cu carne fără os, drob, brânză de burduf, virșli”, a completat un alt cioban. 

Juriul nu a reușit să premieze niciun cioban. Nu pentru că tocanul nu a fost bun. Dimpotrivă. Le-a plăcut tot ce au gustat și nu au putut stabili câștigătorul. “Bucurie mare, s-au adunat novăcenii de pe munţi şi sărbătorim acest eveniment. Tocanul de oaie, o mâncare veche şi tradiţională de când Dumnezeu a lăsat oaia pe pământ”, a spus Mărioara Babu, băcița care a înregistrat tocanul de oaie la OSIM și cea care l-a făcut cunoscut și în rândul turiștilor care ajung în zona montană din Gorj în fiecare vară.

Galerie foto



Vizualizări: 1,660

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: