Povestea emoționantă de dragoste din Vila „Luna”, din Bălănești

O nouă destinație va fi pusă pe harta turistică a județului Gorj. Casa Memorială "Ion Popescu Voitești" a fost reabilitată și odată cu această realizare, turiștii care vor ajunge în județul nostru vor putea poposi și în Bălănești. Vor descoperi o casă impunătoare, cu simboluri tradiționale, dar și viața unei personalități ce a dat-o Gorjul lumii întregi, precum și povestea de dragoste dintre savant și soția sa, Elena, pe care o alinta „Luna”. 

Nu multă lume știe că Vila „Luna” se numea casa pe care acum o știm drept Casa Memorială Ion Popescu Voitești. Clădirea a fost reabilitată cu bani de la Consiliul Județean Gorj, în jur de patru milioane de lei, și de la jumătatea acestei luni va fi deschisă pentru turiști. Biletul de intrare va fi de 10 lei pentru adulți, respectiv 5 lei pentru copii, elevi sau studenți.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire obiecte ce i-au aparținut savantului, să vadă fotografii cu acesta și familia sa, precum și o casă impunătoare care încă păstrează simboluri din arhitectura populară. “Toate obiectele tridimensionale şi bidimensionale aparţin familiei Popescu Voiteşti. Mai sunt persoane din sat care au documente şi sperăm să le aducă la muzeu fie sub formă de donaţie, fie achiziţie”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean, instituție care administrează obiectivul turistic.

Un buchet de brândușe stă și acum pe biroul lui Ion Popescu Voitești. Nu întâmplător. Mereu îi aducea soției câte unul. Şi tot un buchet de flori mov ţinea în mână când s-a prăbuşit la pământ şi s-a stins. A făcut infarct la 68 de ani, în apropierea casei. 

În testament, a scris că și-ar dori ca locuința să fie folosită drept dispensar medical sau cămin cultural pentru că a lăsat-o comunității. A fost o perioadă dispensar la parter. Acum este o instituție de cultură în adevăratul sens al cuvântului. Un prim simpozion național a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. 

Emoționată, am găsit-o și pe Luminița. Aurelia Negrescu era sora bunicii sale și nepoata lui Popescu Voitești. E mândră de rădăcinile sale și a fost printre primii oaspeţi ai casei după ce a îmbrăcat straie noi. „Sincer, m-am simţit ca acasă. Acesta a fost sentimentul pentru că am mai fost aici pe vremuri, când funcţiona dispensarul medical. Am văzut tablourile, am văzut documente semnate de bunica mea. Rădăcinile le am în familia lui Popescu Voiteşti şi sunt mândră de acest lucru. Am şi o brăţară a coanei Luna. O păstrez cu sfinţenie. E o brăţară de argint cu filigram de aur, care i-am aparţinut ei”, a mărturisit Luminița Pinoșanu.

„Clujul îi datorează enorm”

Profesorul doctor Vlad Codrea, din Cluj, a venit la Bălănești să vadă casa lui Ion Popescu Voitești. Pentru a doua oară. „Pentru el am o admiraţie deosebită încă din adolescenţă când decideam să mă îndrept spre geologie. Două personalităţi remarcabile a avut România, după părerea mea, de anvergură postbelică, Munteanu Murgoci şi Ion Popescu Voiteşti. A fondat învăţământul geologic în limba română. Până în 1919, în universitatea clujeană, nu se auzea o vorbă românească. Voiteşti a citit enorm, a scris enorm, a călătorit enorm, aşa cum îi şade bine oricărui geolog, ceea ce ar trebui învăţat şi de cei care vin din urmă. Clujul îi datorează enorm”, a mărturisit profesorul.

„Suntem mândri ca cetăţeni fiindcă această casă nu a fost lăsată în paragină. Va intra în circuitul turistic al judeţului Gorj”, a spus și primarul din Bălănești, Ovidiu Pungan.

Galerie foto




Vizualizări: 2,515

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: