Fermierii vor mai mulţi bani de la procesatorii de lapte
Iniţiativa Consiliului Judeţean Gorj, de a convinge o firmă privată să colecteze laptele de la crescătorii de animale, pare sortită eşecului. Fermierii refuză să dea laptele la preţul de 1 leu pe litru, aşa cum propune procesatorul. Asta chiar dacă firma ar veni zilnic în comună, pentru a colecta laptele.
Fermierii din Tismana au comunicat autorităţilor locale că nu vor să vândă laptele societăţii Artego pentru că preţul pe care îl plăteşte societatea este mult prea mic. Reprezentanţii primăriei s-au oferit să plătească factura de curent de la tancul de lapte numai pentru a sprijinii fermierii să-şi vândă produsul. „Oamenii au într-adevăr lapte, dar preţul de un leu care le-a fost oferit este neatractiv. Cei cu care am vorbit au spus că nu este un preţ care să-i facă să vină cu laptele la tancul de răcire. Preţul este extraordinar de mic, deci n-am găsit doritori până acum şi ar fi cam 30-40 de crescători de animale care au zeci de vaci. Noi le-am fi pus la dispoziţie încăperea pentru tanc şi să plătim de la buget energia electrică, noi am face această cheltuială”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.
Fermierii din Bălăneşti vor preţ dublu
Nici fermierii de la Bălăneşti nu vor să-şi valorifice laptele la preţul de un leu, oamenii ar vrea cel puţin 2 lei litrul de lapte. „La preţul de un leu pe litru nu vor. Oamenii ar vrea cel puţin doi lei pe litrul de lapte. Eu le-am explicat că nu se poate, pentru că se dă laptele care trebuie procesat şi costă. O să mai port o discuţie cu dumnealor că trebuie să dau o informare la câţi litri pot să dau săptămânal. Sunt câţiva care ar vrea, dar maşina de lapte nu-şi permite să vină să ia 20 de litri din comuna Bălăneşti”, a precizat primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj spun că, pentru ca societatea Artego să colecteze laptele de la fermierii din zonele de sub munte, cantitatea trebuie să fie mai mare de o jumătate de tonă. „S-au făcut anunţuri în sate şi la sfârşitul săptămânii vom afla fermierii care vor să dea lapte la Artego şi dacă putem să facem o rută. Ca să se deplaseze cei de la fabrica de lapte cu tancul de colectare le trebuie cel puţin 500 de litri. Consilierii locali fac listele”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.