Carierele private în pragul insolvenţei, 600 de mineri pe drumuri
Circa 600 de mineri, angajaţi ai carierelor private din zona Motru, riscă să rămână pe drumuri. Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Severin are interdicţie de a mai lua cărbune de la carierele private şi trebuie să cumpere mai scump de la Complexul Oltenia. Constantin Ţuilă, managerul Exploatării Miniere Valea Mănăstirii din Cătunele, spune că în aceste condiţii cele şapte microcariere riscă insolvenţa.
Carierele private din Bazinul Carbonifer Motru nu mai livrează cărbune către Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN). Decizia a fost luată de reprezentanţii Ministerului Economiei, care au dispus rezilierea contractelor de livrare cărbune cu firmele private. Şapte cariere din zonă riscă să intre acum în insolvenţă dat fiind faptul că au pierdut principalul client. Cantitatea de cărbune necesară funcţionării unităţii din Drobeta Turnu Severin este asigurată acum doar de Complexul Energetic Oltenia (CEO), care se pare că vinde cărbunele la un preţ cu mult mai mare faţă de cel practicat de firmele private. “Acum trei săptămâni s-a decis de la conducerea ministerului ca să rezilieze sau să se oprească livrările de cărbune de la firmele private către RAAN. Cărbunele care este extras tot din Bazinul Carbonifer Motru, care pot spune că se extrage cu mai mare grijă, ţinând cont de faptul că noi avem utilaje cu care se poate face o selecţie mai bună decât cu utilajele industriale pe care le au carierele de stat. Dar s-a decis de la Minister ca RAAN să cumpere cărbune doar de la CEO, la un preţ mult mai mare. Noi vindem cu 28 lei pe Gigacalorie cărbunele şi ei vând cu 33,5 lei. În momentul de faţă se cumpără numai de la CEO, preţul este nejustificat pentru calitatea lui”, a declarat Constantin Ţuilă, managerul Exploatării Miniere Valea Mănăstirii din Cătunele.
Riscă să intre în colaps
Rămânând fără principalul client, respectiv RAAN, carierele din Bazinul Carbonifer Motru riscă să intre în insolvenţă. Câteva sute de angajaţi riscă să rămână fără un loc de muncă. “Suntem într-o asociaţie şapte cariere private, mai sunt circa 600 de angajaţi, cariere care au datorii către furnizori şi din cauza blocării furnizării de cărbune către RAAN se va ajunge la un colaps şi se pun în pericol funcţionarea acestor societăţi, chiar intrarea lor în insolvenţă în cel mai scurt timp şi chiar în faliment. Şi eu am datorii la transportatori, văzând că s-a oprit livrarea de cărbune au intrat în disperare şi au venit să ceară banii chiar înainte de termen”, a precizat Constantin Ţuilă, managerul Exploatării Miniere Valea Mănăstirii din Cătunele.
Carierele private vând energia produsă de RAAN
RAAN nu şi-a plătit cantităţile de cărbune livrat de carierele din Bazinul Carbonifer Motru şi a efectuat o compensare pentru stingerea datoriilor către acestea. Exploatarea Minieră Valea Mănăstirii are de recuperat peste 100 de miliarde de lei vechi, Conform conducerii exploatării private, în schimb a primit energie la preţul de 210lei MW/h, cu mult peste preţul pieţei. Pentru a recupera banii pentru livrarea de cărbune, exploatările miniere vând energia de la RAAN pe bursa naţională de energie, OPCOM.
Contractele carierelor private din Bazinul Carbonifer Motru cu RAAN expiră la data de 31 martie, după care, cel mai probabil acestea nu vor mai fi reînnoite.