Coronavirus, 8 martie 2020, live text: Situația din Italia a scăpat de sub control

Ca urmare a numărului crescut de informații de interes public privitoare la epidemia de coronavirus din lume și a riscului de apariție a unei epidemii în România, Pandurul a luat decizia ca, pe lângă știrile pe această temă, să facă zilnic și un live text.

23.25: Până în prezent, opt state din SUA au declarat stare de urgență ca răspuns la epidemia de coronavirus, potrivit CNN. Autoritățileau confirmat cel puțin 21 de dece în trei state, 18 în Washington, două în Florida și unul în California.

23.20: Ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, și ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, fac în această seară, la ora 23.30, declarații de presă la sediul Ministerului de Interne. Declarațiile vin după ce la MAI a fost convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. actualizare: conferința a fost amânată până după miezul nopții, pe surse anunțându-se că vor fi sistate zborurile spre și dinspre Italia.

23.10: Președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că în Italia a apărut un model de răspândire rapidă a noului coronavirus, trend care începe să se extindă și în alte țări, precum Franța sau Germania.

22.50: O studentă din București a fost transportată duminică seară din căminul P22 din Complexul Studențesc Regie la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, cu suspiciune de coronavirus, potrivit surselor Edupedu.ro. Tânăra este studentă la masterat în cadrul Universității Politehnica București, iar conform procedurii rezultatele vor veni luni.

21.50: Franța și Germania raportează peste 1000 de persoane infectate

20.30: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminica aceasta că Israelul ia în considerare, pe fondul amplificării epidemiei de coronavirus, extinderea restricţiilor de intrare pe teritoriul său pentru turiştii din toate ţările, decizie ce va întrerupe efectiv turismul străinilor în Israel, informează Reuters.

20.20: Egiptul a anunţat duminică primul deces din cauza epidemiei cu noul coronavirus la Hurghada (sud-est), primul pe continentul african, potrivit AFP. Este vorba despre "un cetăţean german în vârstă de 60 de ani (...) care a fost internat în spitalul public din Hurghada pe 6 martie" şi depistat cu noul coronavirus pe 7 martie, a precizat Khaled Megahed, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii într-un comunicat.

19.45: Numărul de decese în Italia, cauzate de noul coronavirus, a fost de 133 în ultimele 24 de ore. De asemenea, autoritățile au raportat 1.492 de cazuri noi. În total, în Italia au murit 366 de persoane de la apariția primului caz. Italia este cel mai afectat stat din Europa și al doilea ca număr total de îmbolnăviri din lume, după China.

18.25: Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a decis noi măsuri de protecție a personalului și a deținuților, în contextul coronavirusului, astfel că nu mai permit vizita rudelor care au simptome de afecțiuni respiratorii. Cei care au fost în zone contaminate vor amâna vizita la penitenciar.

17.40: A fost confirmat cazul nr. 15. O femeie de 70 de ani, din Mureș, a fost diagnosticată cu coronavirus. 

Persoana se afla în izolare la domiciliu din data de 6 martie a.c., întrucât a revenit în țară din Italia (Ancona/ Bologna - n.r. nu e în zona de carantinare declarată de autoritățile italiene). În cursul zilei de vineri i-au fost recoltate probe, după ce femeia a avut dificultăți de respirație, tuse și febră.

Femeia va fi transportată cu izoleta pentru internare la Spitalul de boli infecțioase din Cluj.

16.30: Forumul Judecătorilor din România solicită Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și tuturor instanțelor judecătorești să adopte urgent, potrivit competențelor lor, măsuri pentru prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de COVID19.

16.20: Un nou caz nou de coronavirus a fost confirmat în București. Este al doilea caz în Capitală și al 14-lea din țară. Este vorba de o femeie de 42 de ani, „contact apropiat” al bărbatului de 49 de ani, din București, confirmat pozitiv în cursul zilei de ieri. Femeia se află în centrul de carantină București și urmează să fie transferată la Matei Balș.

15.00: Universitatea de Medicină și Farmacie din București a decis duminică să suspende cursurile și examenele pentru toți studenții până la sfârșitul lunii martie. Decizia reprezintă un semnal important dacă ținem cont că este vorba de o universitate de medicină și vine în contradicție cu poziția ministrului educației, care a spus astăzi că nu este cazul să ne alarmăm.

13.48: Șeful regiunii italiene Piedmont, Alberto Cirio, a fost testat pozitiv cu coronavirus, acest fiind al doilea președinte de regiune care se îmbolnăvește în ultimele 24 de ore. Piedmont, cu centrul la Torino, este a patra cea mai lovită regiune de epidemie. Amintim că, sâmbătă, șeful regiunii Lazio, Nicola Zingaretti a anunțat că are boala.

13.45: Secretarul de stat, Raed Arafat, a anunțat că toate şcolile în care sunt raportate cazuri de infecţii cu noul coronavirus vor fi închise.

13.17: Wizz Air a anunțat, duminică, suspendarea zborurilor pe rutele spre Treviso (TSF) și Bergamo (BGY) din cauza blocării nordului Italiei, unde au fost luate măsuri speciale pentru gestionarea epidemiei de coronavirus, se arată într-un comunicat al companiei aeriene.

12.00: Autorităţile din Iran au oprit toate zborurile către Europa. Clienţii îşi pot primi banii înapoi, a anunţat agenţia Irna. Oficialii din Iran au confirmat 4.747 de cazuri de coronavirus, o creştere cu 1.234 faţă de ziua precedentă, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.  

11.00: Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus. 

Vizualizări: 4,097

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: