Ciorbă de salată verde de post
Ciorba de salată verde e specifică zonei Ardealului şi e perfectă pentru perioadele de post, mai ales că o căpățână de salată verde e și ieftină primăvara. În Ardeal ea se face cu carne și devine un fel de mâncare și destul de sățios, dar în post se poate prepara fără carne.
Ciorba de salată verde de post se poate prepara rapid, în doar 15 minute, timpul de gătire fiind de 30 de minute.
Ingrediente:
o căpățână de salată verde (aproximativ 500 grame)
2,5 litri de apă
un morcov
3 linguri de ulei
2 linguri de mix uscat de legume de la Solaris
75 grame de orez
sare și piper după gust
500 ml de lapte de caju
zeama de la 2 lămâi
Mod de preparare pentru ciorbă de salată verde de post: Desfacem și spălăm salata verde după care o tăiem în fâșii. Spălăm și curățăm morcovul după care îl radem pe răzătoarea mică.
Încingem uleiul într-o tigaie și apoi adăugăm morcovul ras. Amestecăm și lăsăm să se călească jumătate de minut după care adăugăm apă cât să îl cuprindă. Între timp adăugăm mixul de legume uscate în apă și punem oala cu apă pe aragaz ca să se încălzească. E mai bine să folosim în continuare apa caldă și nu rece.
Lăsăm să se gătească 5-6 minute după care adăugăm orezul și încă 500 ml de apă. Gătim orezul să încă 10 minute şi turnăm apa fierbinte și punem salata tăiată în prealabil.
Asezonăm cu sare și piper şi lăsăm la fiert încă 5-6 minute. Apoi adăugăm laptele de caju și el ușor încălzit și mai dăm 2-3 clocote. La final adăugăm zeama de lâmâie și se poate servi.