Federaţiile sindicale au înaintat o adresă către conducerea CEO. Vezi ce solicită!

Au trecut trei zile de când, în spaţiul public, a aparut informaţia potrivit căreia societatea Complexul Energetic Oltenia va deveni filială de lignit, iar conducerea companiei nu a dat încă un punct de vedere.

Salariaţii CEO sunt îngrijoraţi, deoarece nimeni nu ofera o declaraţie cu privire la ce urmează să se întâmple.

Federaţiile sindicale din cadrul CEO au redactat o adresă, pe care i-au înaintat-o managerului companiei. Acestea cer clarificări cu privire la planul de restructurare revizuit şi filiala de lignit.

„Solicităm procesul de consultare şi informare a salariaţilor, din următoarele considerente:

-mediatizarea în spaţiul public a unor informaţii referitoare la „aprobarea demarării operaţiunii de divizare parţială în scopul separării activităţii de lignit şi înfiinţării filialei de lignit, conform Deciziei Comisiei Europene (..)

-prevederile Planului de restructurare revizuit (..)

-efectele aplicării Legii 197/2021”, se arată în adresă.

De asemenea, sindicaliştii solicită comunicarea în privinţa hotărârilor luate pentru divizarea  parţială a societăţii: „Vă solicităm să ne comunicaţi cu celeritate dacă până la momentul actual au fost emise hotărâri ale Directoratului S. CEO S.A., cu privire la demararea/avizarea operaţiunilor de divizare parţială a societăţii, iar în caz afirmativ să ne transmiteţi în timp util informaţiile care au stat la baza acestora, respectiv extras din HD, Nota de fundamentare şi Proiectul de divizare parţială, în vederea formulării unui punct de vedere, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pentru protecţia dreptului angajaţilor în asemenea situaţii”.

Salariaţii spun că vor iniţia protestul, în cazul în care vor fi, din nou, ignoraţi.

Separarea filialei lignitului este prevăzută în planul de restructurare și în decizia Comisiei Europene nr.C(2022)553 final din 26 ianuarie 2022 privind ajutorul de stat.

Iată ce scrie în decizia Comisiei Europene: “Autoritățile române s-au angajat, de asemenea, să demareze procesul de înființare a filialei de lignit după aprobarea de către Comisie a planului de restructurare al CE Oltenia și să încheie acest proces înainte de sfârșitul perioadei de restructurare, conform următorului calendar orientativ: decizia de începere a procesului de divizare a activităților din domeniul lignitului în februarie sau martie 2023, pregătirea proiectului de divizare a activităților din domeniul lignitului în martie sau aprilie 2023, divizarea efectivă a activităților din domeniul lignitului în septembrie sau octombrie 2023. În orice caz, autoritățile române s-au angajat să creeze filiala de lignit înainte de sfârșitul perioadei de restructurare, adică înainte de sfârșitul anului 2026”.

Vizualizări: 4,027

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: