Facilităţi fiscale pentru agenții economici din Motru care fac noi angajări
Consilierii locali au avizat proiectul de hotărâre inițiat de primarul Gigel Jianu, prin agenţii economici beneficiază de reducere a taxelor şi impozitelor locale, în funcţie de numărul de angajări. Primarul Jianu va organiza, vineri, o nouă întâlnire cu agenţii economici din Motru pentru a le prezenta proiectul astfel încât de la începutul anului 2017 să fie pus în aplicare. Măsura fost luată după ce s-a observat că a scăzut masiv numărul locurilor de muncă în al doilea municipiu.
Autoritățile locale din municipiul Motru și-au propus ca prin acordarea acestor facilități fiscale pentru societățile mici și mijlocii din localitate să le stimuleze să facă noi angajări. Pentru locurile de muncă nou create va fi aplicată de la 1 ianuarie 2017 o reducere de taxe și impozite pentru terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea noii angajați. Este o măsură care a fost care a fost bine primită de agenții economici, spune primarul Gigel Jianu. "Am venit în ședință cu un proiect foarte important, care a fost votat. Mă refer la o schemă de minimis, o modalitate de a stimula oamenii de afaceri din zonă ca să creeze locuri de muncă pentru că știm că în zona Motru este o criză în ceea ce privește locurile de muncă. S-au pierdut multe locuri de muncă din zonă având ca efect scăderea veniturilor la bugetul local. Și atunci m-am gândit la câteva măsuri pentru a veni în întâmpinarea acestor pierderi", a declarat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.
Cum va fi aplicată măsura
Prin această schemă, pot fi acordate reduceri și scutiri la plata impozitelor pe clădiri şi teren datorate în anul fiscal următor depunerii cererii de societățile ce efectuează investiții și creează noi locuri de muncă în Motru. Acestea trebuie să îndeplinească și câteva condiții impuse de autorități. Reducerile și scutirile sunt următoarele: reducerea impozitului pe clădiri și terenuri cu 10 % pentru crearea a 1-2 noi locuri de muncă, cu 20 % pentru crearea a 3-5 noi locuri de muncă, cu 25 % pentru crearea a 6-10 locuri, cu 30 % pentru crearea a 11-20 noi locuri de muncă, cu 40 % pentru crearea a 21-30 noi locuri de muncă, 50 % pentru crearea a 31-40 noi locuri de muncă, cu 75 % pentru crearea a 41-50 noi locuri de muncă, cu 85 % pentru crearea a 51-75 noi locuri de muncă, cu 95 % pentru crearea a 76-100 noi locuri de muncă sau scutirea la plata impozitului pe clădiri și terenuri pentru angajarea a peste 100 salariați. Angajările pot i făcute în aproape toate domeniile de activitate, fiind şi câteva excepţii, cum ar fi acvacultură şi pescuit.
Veniturile la bugetul local vor crește substanțial prin aplicarea acestei măsuri, spun autoritățile din Motru."Aparent va avea un impact cu minus la bugetul local dar locurile de muncă nou create generează venituri la buget. Paritatea este de 1 la 4. Adică 1 leu scutire, va aduce 4 lei, privind cota defalcată din impozitul pe salariu. Și dacă paritatea ar fi mai mică, de 1 la 1, faptul că se creează locuri de muncă, că se rezolvă o problemă socială și tot ar fi mult mai avantajos", a mai spus primarul municipiului Motru.
DISCUŢII
La nivel local va fi constituită o comisie care va analiza cererile ce vor fi depuse de agenții economici. Din aceasta vor face parte reprezentanți ai primăriei Motru dar și oameni de afaceri din zonă. Vineri, 2 septembrie, autoritățile locle se vor întâlni din nou cu oamenii de afaceri unde vor prezenta acest proiect. În cadrul ședinței va fi ales un reprezentant al mediului de afaceri care să participe cu comisia de la primărie la evaluarea solicitărilor privind acest ajutor.