Care este momentul optim pentru recoltat cartofii timpurii!

Cartofii se recoltează din grădină la momente diferite, în funcție de soi dar și de condițiile de mediu. Momentul optim de recoltare este ales în funcție de semnele coacerii la cartofi dar și în funcție de ce se face cu cartofii după recoltare, sunt consumați sau depozitați.

Jumătatea și finalul verii sunt momentele în care cartofii se recoltează, se consumă și se pun la depozitare pentru iarnă. 

Alegerea momentului în care cartofii se scot din grădină este crucial deoarece chiar și câteva săptămâni mai devreme sau mai târziu pot duce la pierderea integrală a recoltei.

Cartofii scoși prea devreme pot fi consumați doar pentru o perioadă scurtă de timp. Deoarece au coaja foarte subțire, tuberculii sunt predispuși la deteriorări mecanice, ceea ce înseamnă că o parte dintre tuberculi vor fi afectați de recoltare și vor putrezi. Astfel de cartofi sunt ca un „cal troian” pentru restul recoltei puse la depozitare pentru că facilitează răspândirea semnificativă a mucegaiului sau putregaiului.

Nici amânarea procesului de recoltare, în speranța obținerii unor cartofi mai mari și rezistenți, nu este o decizie înțeleaptă. Din cauza ploilor mai dese, pământul va face mai dificilă săparea cartofilor. În plus, partea aeriană cartofilor nu numai că devine galbenă, dar se și usucă complet sau putrezește. Astfel, cartofii vor fi mai greu de localizat. În cele din urmă, prelucrarea tuberculilor de cartofi și depunerea lor în depozit trebuie efectuată pe vreme uscată, altfel stocurile pot putrezi și ele.

Recoltarea cartofilor timpurii se face devreme. Dacă intervalul de coacere a cartofilor este de 45-60 de zile, recoltarea poate avea loc în luna iunie. Tuberculii nu vor fi, însă, de dimensiuni mari, iar cultura nu va putea fi păstrată până la iarnă. Soiurile timpurii ar trebui plantate fie în cantități mici, fie pentru vânzările sezoniere.

Majoritatea cartofilor vor avea dimensiuni mici, cât un ou sau puțin mai mari, însă pentru alimentația din timpul verii sunt excelenți. 

Vizualizări: 6,074

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: