Există viaţă politică şi după graţiere
Guvernul pare decis să adopte ordonanţele de modificare a codului penal şi de graţiere, prin asumarea răspunderii. Nu contează zecile de mii de oameni care au ieşit în stradă şi au spus NU graţierii faptelor comise de oamenii politici. Televiziunile cu patroni după gratii sau în curs de cercetare ne explică de dimineaţa până seara că politicienii nu vor beneficia de ordonanţe, ci amărâţii. Sigur, nu spun ziariştii de la ei din cap, ci citează diverşi politicieni de la PSD şi ALDE.
O minimă verificare arată faptul că scapă toţi cei cu dosare de tip Udrea, de exemplu, pentru că noul Cod penal o să prevadă că nu pot fi făcute denunţuri decât în termen de şase luni de la comiterea faptei. Scapă şi cei cu dosare de tip Dragnea, cel cu folosirea la PSD a unor angajate plătite din bani publici, pentru că prejudiciul este de sub 200.000 de lei. Scapă de dosare toţi şefii de primării, de exemplu, pentru că pe noul Cod penal nu vor fi cercetaţi decât dacă reclamă partea vătămată. Cum ar veni, o primărie să reclame primarul, altfel fapta nu poate fi cercetată.
Nu graţierea este adevărata problemă, deşi este scoasă în faţă în dezbaterile publice, ci modificarea Codului penal. Toate dosarele aflate în anchetă sau trimite în judecată se vor raporta la legea cea mai favorabilă, adică la noul cod, şi vor fi închise. Sigur că ordonanţele nu vor rezista în timp, pentru că sunt aberante. Dacă vor fi în vigoare o singură secundă, îşi vor produce efectele pentru toate dosarele aflate în curs.
Mă întreb, oare ce ne vor spune oamenii politici după adoptarea ordonanţelor care îi scapă de dosare. Cum vor explica faptul că au spus că nu fac asta pentru ei, că nu li se aplică. Oare nu se gândesc că există viaţă politică şi după graţiere?