Cultura de căpșuni din Gorj este întârziată. Motivele!
Culturile de căpșuni sunt din ce în ce mai puține și mai slabe. Cândva comuna Polovragi era "patria căpșunilor", unde culturile se întindeau pe hectare întregi. Acum producătorii îi poți numără pe degete.
S-a ajuns în aceasta situație pentru ca cei care dețineau cândva culturi mari de căpșuni, au renunțat la ele pentru ca nu aveau forță de muncă. Și vremea capricioasa din ultimii ani i-a determinat pe "căpșunari" să se axeze pe altceva.
Dănuț Ogoraru este unul dintre producătorii de căpșuni din Polovragi. A început să se axeze pe altceva. "Încă nu ni se alege producția de anul acesta. Cultura mai este încă inflorită. E întârziată din cauza vremii. A dat și îngheț și o parte din cultură e chiar compromisă. Nici nu mai avem multe căpșuni cultivate pentru ca am trecut pe zmeură pentru ca este muncă mult mai puțină și se și caută mai bine. Căpșunile trebuie muncite, le avem în aer liber și depindem de vreme. Nu știm dacă facem ceva anul ăsta".
O alta producătoare din Polovragi a renunțat de anul acesta definitiv la a mai cultiva căpșuni. "Vreau să vă spun că nu suntem singurii care am renunțat la a mai cultiva căpșuni. Sunt mulți în Polovragi câte au făcut asta. Ne-am axat pe zmeură pentru ca și producția e mai mare și prețul. Am renunțat la a mai cultiva căpșuni după 5 ani în care ne-am zbătut în primul rând să găsim oameni să le muncim dar și cu vremea. Mulți au renunțat din cauza asta. E muncă multă".
Putinii gorjeni care mai cultiva căpșunile în alte zone ale județului cred ca anul acesta cultura va fi slabă și deja întârziată. Puține căpșuni bio vor ajunge în piețele din Gorj.
"Noi sperăm ca măcar de acum să fie vremea frumoasa. Avem o plantație pe 3.000 de metri pătrați. Anul trecut pe vremea asta erau coapte, iar acum sunt încă înflorite pentru ca a fost foarte frig. Noi nu le comercializăm în Gorj sau în Târgu-Jiu pentru că este mai simplu să le dăm în alte județul. Prețul va fi clar mai mare ca anul trecut. Vă dați seama că dacă acum se dau în piețe cu 35 de lei kilogramul și nu sunt românești, nici noi nu le dăm degeaba mai ales sa sunt bio", a spus o producătoare din Gorj
Cel mai probabil prețul o să varieze între 25 și 35 de lei pe kilogram în contextul în care culturile sunt și mai puține și întârziate.