EXCLUSIV: Criteriile de concediere propuse de SNLO şi complexurile energetice
Ziarul „Pandurul” v-a prezentat ieri numărul de concedieri colective notificate de companiile miniere şi energetice către AJOFM Gorj, în ciuda declaraţiilor sindicatelor că nu vor avea loc disponibilizări. Astăzi vă prezentăm şi criteriile pe care SNLO şi complexurile energetice le-au transmis Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj şi care vor sta la baza programului de concedieri.
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a trimis ieri o notificare către AJOFM Gorj în care anunţă că „numărul de salariaţi care vor fi afectaţi de concedieri colective va fi de maxim 920 în 2011”. SNLO a anunţat 14 criterii pentru „stabilirea ordinii de prioritate la concediere”. Astfel, vor fi concediaţi salariaţii care cumulează două sau mai multe funcţii la agenţi economici diferiţi; cei care sunt asociaţi la firme private; cei care la data de 1 martie 2011 îndeplinesc condiţiile pentru pensionare (limită de vârstă sau pensie anticipată); salariaţii care vor îndeplini condiţiile de pensionare fără diminuarea pensiei la data de 31 decembrie 2013; cei care nu au calificarea sau competenţa profesională pentru posturile vizate; cei care au mai avut contractul de muncă desfăcut din motive imputabile lor; cei care deţin minim 5% din acţiunile altor firme; cei care au avut în 2010 peste 30 de zile lucrătoare de concedii medicale cu minim trei diagnostice; cei care au avut peste 60 de zile de medical cu un singur diagnostic; cei care au recomandare medicală pentru schimbarea locului de muncă; cei care au abateri disciplinare; cei angajaţi pe perioadă determinată, cu excepţia expropriaţilor; cei detaşaţi şi cei care ocupă posturi ce urmează a fi desfiinţate prin modificarea structurii organizatorice ca urmare a reorganizării activităţii.
SNLO anunţă închiderea unor mine
Printre motivele care stau la baza concedierii, SNLO aminteşte reducerea cererii de cărbune care va continua prin intenţia CET-urilor de a renunţa la lignit începând cu 2012. SNLO anunţă oprirea lucrărilor de pregătire la Mina Motru începând cu data de 1 februarie 2011, dar şi intrarea în conservare a unor capacităţi de producţie: Berbeşti Vest, Şantier Construcţii Berbeşti, Peşteana Sud. Obiectivele miniere neviabile vor fi închise, iar cariera Panga la lucra cu două schimburi de 8 ore, cinci zile pe săptămână, mai anunţă SNLO.
Plăţi compensatorii de 29.000 de lei
SNLO anunţă Agenţia de Şomaj că va acorda 29.000 de lei plăţi compensatorii pentru fiecare persoană concediată. O parte din salariaţii din subteran vor fi redistribuiţi, ca şi o parte din TESA, care poate opta în limita locurilor disponibile pentru locuri de muncitori. Un număr de 388 de persoane vor fi trimise în şomaj tehnic pe o perioadă de 24 de luni, cu 75% din salariu şi sporul de vechime, la care se adaugă şi contribuţiile sociale.
Sindicaliştii nu acceptă renegocierea CCM
CE Rovinari a adus la cunoştinţa AJOFM intenţia de a concedia 448 de salariaţi. În prezent, complexul are 4442 angajaţi, din care 506 TESA, 290 conducători formaţii de lucru, 3646 muncitori. Scăderea producţiei, necesitatea achiziţionării certificatelor verzi din ianuarie 2013, dar şi criza economică sunt motivele pentru care CE Rovinari anunţă că trece la concedieri. Vor fi disponibilizaţi 84 de la TESA, 23 de conducători formaţii de lucru şi 341 muncitori, toţi începând cu 1 martie anul curent.
La CE Rovinari vor fi concediaţi salariaţii care: au funcţii şi la alţi agenţi economici; îndeplinesc condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi a pensiei anticipate, cu sau fără reducerea vârstelor standard de pensionare; îndeplinesc condiţiile pentru pensie anticipată parţial (condiţie care nu se regăseşte la SNLO); deţin minim 5% din acţiuni la alte firme; au primit evaluări profesionale minimale sau au mai beneficiat de plăţi compensatorii.
Salariaţii vor beneficia de plăţi compensatorii. Surse din complex susţin că, potrivit contractului colectiv de muncă, acestea pot ajunge la un miliard de lei de persoană, dar că administraţia încearcă o renegociere a CCM, cu care sindicatelor nu sunt de acord.
CE Turceni protejează salariaţii cu copii în întreţinere
CE Turceni a anunţat 484 de concedieri, din totalul de 4553 salariaţi. După reducerea posturilor vacante, primii vizaţi vor fi cei care mai lucrează la alte firme, care îndeplinesc condiţiile de pensionare (inclusiv anticipată parţială), cei care nu au calificarea necesară postului sau care au mai avut contractul de muncă desfăcut din motive imputabile lor.
La CE Turceni vor fi şi criterii sociale. Astfel, concedierile vor fi aplicate cu prioritate celor care nu au copii în întreţinere; celor care au un soţ/soţie în aceeaşi unitate. Vor fi protejaţi cei care au avut rude de gradul I decedate în accident de muncă sau pensionate pe caz de boală profesională; cei care sunt unici întreţinători de familie, precum şi cei proveniţi din familii expropriate. Plăţile compensatorii pot ajunge şi aici la un miliard de lei vechi de persoană, dacă nu va fi modificat CCM.
ÎNCHIDERE
La CE Craiova vor fi reduse 280 de posturi din 2299. Conducerea societăţii arată că anul 2012 va fi ultimul an de viaţă al Carierei Seciuri – Ruget.