Europa nu e China. Ce șanse are?

O banală gripă. Nu vă panicați! Asta ne spuneau autoritățile acum doar câteva săptămâni. Când au început să moară cu sutele de oameni pe zi în Europa, când am văzut că spitalele nu sunt pregătite pentru ce se întâmplă, atunci a luat și România primele măsuri, dar nu suficiente.

Am urmărit ce au făcut chinezii. Au închis tot, fabrici, instituții, magazine, școli. La noi, instituțiile publice trebuie să facă simulări cum ar asigura serviciile esențiale dacă ar fi 10% dintre salariați bolnavi, 30% bolvavi sau 50% bolnavi. Suntem nebuni, dacă vrem să mai funcționeze Fiscul, Casa de Pensii sau Șomajul, în condițiile în care avem milioane de oameni contagioși în România. Când singura soluție care dă rezultate este izolarea totală timp de două săptămâni, în care, cu toate riscurile economice, trebuie să lucreze doar medicii, polițiștii și cei care dau țării energie, utilități. Și presa. După ce vin valurile de români de pe unde sunt, când toate țările vor închide granițele, toată Europa ar trebui să intre în izolare, dacă vor să rezolve problema, cum a făcut China.

Chinezii au construit spitale speciale, ca să nu infecteze oameni din spitalele obișnuite. S-ar putea întâmpla asta la noi? Păi nu, presupunând că am putea și noi să facem un spital din module în șase zile, ca ei, la noi e cu studiu de oportunitate, cu studiu de fezabilitate, cu licitație, cu contestații. Numai procedura durează un an.

La chinezi, am văzut că zi și noapte au ieșit echipe de dezinfectare pe străzi. Dădeau cu niște tunuri care împrăștiau substanța dezinfectantă nu doar pe drum, ci și câțiva metri în sus. Cu tunuri, nu cu spayuri ca în Europa, unde că am văzut că sunt dezinfectate doar trecerile de pietoni și bara de susținere din autobuz.

Am văzut cum intră medicii chinezi la pacienți. Cu trei rânduri de costume de protecție, cu trei rânduri de mănuși, cu mai multe rânduri de măști. Abia se mișcă în ele, iar după un schimb de șase ore au și ei nevoie să fie puși la oxigen, iar iritațiile de pe piele li se vindecă în câteva ore. La noi... vedem cu toții cum e.

Am văzut la chinezi, în regiunile afectate, cum toate mașinile erau oprite pentru dezinfectare și tuturor șoferilor și pasagerilor li se măsura temperatura. La cea mai mică opoziție, venea din spate un mascat de la trupele speciale și băga pe recalcitrant la dubă. Se poate așa ceva în democrațiile europene?

Am citit și cum au găsit chinezii soluția vindecătoare. Au luat sânge de pe persoanele vindecate, care au dezvoltat anticorpi, au făcut un ser pe care l-au administrat celor bolnavi. Poate e o informație reală, poate nu. Cum este în restul lumii? Orice medicament nou trebuie testat, trebuie aprobat, trebuie, trebuie, trebuie, în cel mai bun caz procedurile durând un an și jumătate.

Autoritățile ne spun acum să nu ne facem stocuri de alimente și medicamente. Eu rămân la părerea că, în prag de epidemie, a-ți asigura stricul necesar pentru o perioadă de câteva săptămâni, este un gest de responsabilitate. Pentru că, atunci când vor fi sute de mii de cazuri, când vor colcăi virusurile peste tot, orice deplasare la magazin va fi mai riscantă decât astăzi. Nu cumpărați cu tonele, dar asigurați-vă stocuri pentru câteva săptămâni de izolare.

Vizualizări: 3,334

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: