Drumar din Giurgiu înzăpezit pe Transalpina
Greu de crezut, dar chiar un om care s-a ocupat de drumuri o viaţă întreagă a ajuns acum să rămână înzăpezit pe Transalpina doar din dorinţa de a vedea cea mai frumoasă şosea pe care România se chinuieşte să o construiască prin Carpaţii Meridionali. La aproape 60 de ani, un pensionar din Giurgiu s-a trezit înzăpezit pe cel mai înalt drum din ţară, în condiţiile în care zăpada de o jumătate de metru aşternută pe versanţi era viscolită cu putere, omul fiind salvat doar pentru că nişte semeni curajoşi au intervenit pentru a-l ajuta la timp!
„Nea Nelu”, cum s-a recomandat bărbatul, pe numele său Ion Tararache, din Giurgiu, a lucrat o viaţă întreagă la Drumurile Naţionale, iar ieri, când l-a văzut pe omologul său de la Gorj, pe Ion Tudor, în vârful muntelui, oferindu-i ceai cald, parcă l-a prins pe Dumnezeu de un picior. Bărbatul povesteşte că a plecat din ţară săptămâna trecută şi auzise atunci pe la radio, în maşină, că vremea se va înrăutăţi. Nu a crezut însă nicio clipă ca va şi ninge, iar acum la revenirea pe meleagurile natale, a decis să meargă spre Giurgiu vizitând Transalpina. Venea din Ungaria şi a crezut că drumul de la Sebeş la Rânca îi va oferi posibilitatea de a vedea nişte peisaje rarisime.
„Nu era nici un indicator la Sebeş care să-mi spună că e drum înzăpezit sau că nu trebuie să circul pe aici. Adevărul e că acolo nu era pic de zăpadă, iar la radio nu am mai ascultat buletinele meteo. Sunt obişnuit cu muntele, asta nu era o problemă. Am ajuns până aproape de Rânca şi credeam că o să ajung în staţiune, dar pe la 4 dimineaţa mi-a fost imposibil să mai înaintez. Mi-am dat seama că o să rămân blocat pe munte şi atunci am gândit ce trebuie să fac pentru a-mi doza cât mai bine resursele pe care le aveam la dispoziţie. Am avut norocul că aveam combustibil la maşină şi până în zori m-am putut încălzi cât de cât”, povesteşte bărbatul.
Pe jos, prin viscol, pe munte
Giurgiuveanul se declară un bun cunoscător al munţilor şi spune că tocmai asta l-a şi ajutat să reziste intemperiilor vremii. Nu s-a pierdut cu firea şi, ieri dimineaţă, la ivirea zorilor, şi-a sunat rudele acasă şi le-a spus ce i s-a întâmplat, spre norocul său fiind într-o zonă cu semnal. Fiul lui „Nea Nelu” a sunat apoi la Salvamont Gorj şi, de aici, o echipă a pornit în căutarea bărbatului. Mai târziu a pornit pe munte o a doua echipă, însoţită de una de la Jandarmerie, în tot acest timp giurgiuveanul discutând la telefon cu şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, fiul său întrebând şi la Drumurile Naţionale din Gorj dacă poate cineva să deschidă drumul până acolo.
Pe Transalpina era imposibil însă de urcat ieri chiar şi cu un utilaj de deszăpezit, atât de tare sufla vântul. Ion Tudor şi un voluntar din Novaci, proprietar al unei maşini de teren, Leo Diaconescu, au urcat şi ei pe munte atât cât s-a putut, cu o maşină care a trecut de „coada Râncii”. Aici a fost aşteptat „Nea Nelu” cu ceai cald, omul mergând pe picioare, prin viscol, vreo câteva ore, până când s-a întâlnit cu salvamontiştii şi cu jandarmii. Omul a fost extrem de bucuros când l-a văzut pe Tudor îmbrăcat cu haine de la Drumurile Naţionale. „Am fost şi eu ADN-ist o viaţă întreagă”, a spus acesta, mândru că a lucrat la Administraţia Drumurilor Naţionale.
Neaga, cu ochii pe Rânca
Bărbatul a fost dus la sediul Salvamont Gorj, unde s-a mai încălzit şi unde l-a aşteptat pe fiul său, care i-a adus haine şi încălţări noi şi uscate. Maşina cu care a rămas înţepenit pe munte este şi acum acolo şi probabil va mai rămâne sub mormanul de zăpadă până la primăvară. În cazul în care vremea va permite, giurgiuveanul va reveni la Rânca şi îşi va recupera autoturismul, dar zăpada de o jumătate de metru face imposibil accesul dincolo de staţiune. Până în staţiune drumul de acces era ieri „negru”, asta pentru că drumarii au muncit încă de la miezul nopţii pentru a evita o blocare a circulaţiei, asta şi după ce şeful Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Narcis Neaga, le-a transmis acestora că este cu ochii pe zonă pentru a vedea dacă apar incidente sau nu.