Douăzeci de şefi de la CE Rovinari, chemaţi la DNA în cazul „Şova“
Săptămâna care s-a scurs a fost una destul de încinsă pentru o serie de foşti şi actuali şefi de pe la CE Rovinari, aproape douăzeci dintre aceştia fiind chemaţi să dea explicaţii în faţa procurorilor anticorupţie în mai multe afaceri derulate în anii trecuţi, pe lista celor verificate fiind şi contractele de consultanţă judiciară încheiate cu Casa Şova. În paralel, deputatul Dan Morega a cerut din nou anchete la sponsorizările acordate de unităţile din minerit şi energie la clubul Pandurii, dar şi o verificare temeinică a contractelor pe care le au firmele unor lideri sindicali din aceste domenii.
Citeşte şi:
Pilotul Victor Ponta, sponsorizat de Casa Şova
Pilotul Victor Ponta, sponsorizat de Casa Şova
Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost săptămâna trecută un adevărat loc de pelerinaj pentru diverşi directori din cadrul Complexului Energetic Rovinari. Aceştia au fost chemaţi în zile şi la ore diferite, în baza unor programări, pentru a spune ce ştiu despre o serie de contracte derulate în anii 2007-2008, în atenţia procurorilor anticorupţie aflându-se în special cele încheiate cu casa de avocatură Şova, la care actualul şef al PSD, deputatul Victor Ponta era senior partner în acea perioadă. Ponta a negat constant implicarea sa în contractele încheiate atunci în valoare de milioane de euro, declaraţia sa de avere înregistrând însă cifre cu multe zerouri când a fost vorba de veniturile obţinute de cabinetul său de avocatură, parlamentarul menţionând de fiecare dată că era specialist pe parte penală la Şova şi nu se ocupa de contractele care fac obiectul anchetei de acum şi a nenumărate comentarii din ultimii ani.
Pilotul Victor Ponta, sponsorizat de Casa Şova
Şova şi altele
Fostul director general Laurenţiu Ciurel, vicepreşedintele PSD Gorj, a declarat că a fost audiat şi a confirmat şi audierile din ultimele zile. „Ştiu şi eu de la foşti colegi de-ai mei de la Rovinari că au fost vreo 17 chemaţi acum ca să fie audiaţi. Din ceea ce ştiu eu nu a fost vorba doar de contractele cu casa Şova, ci şi de altele, unele care sunt tehnice, vizează lucrări de mediu, de exemplu. Ar fi cel cu Swed Power şi Sek Advisory, cu care avem contracte în baza unui împrumut nerambursabil oferit de statul suedez. Pe mine de data aceasta nu m-a mai chemat nimeni la audieri pentru că am fost deja audiat pe aceste teme încă de toamna trecută”, ne-a precizat Ciurel.
Contractele pe care Şova le-a avut în Gorj au făcut şi obiectul unei interpelări a deputatului Cosmin Popescu, ministrul economiei Ion Ariton transmiţându-i acestuia că responsabilitatea pentru „condiţiile în care sunt semnate şi negociate aceste contracte” revine în totalitate consiliilor de administraţie şi conducerilor executive, Laurenţiu Ciurel şi restul directorilor audiaţi la DNA făcând parte din ultima categorie.
Morega vrea noi anchete
Procurorii anticorupţie de la Gorj au în lucru de mai mulţi ani o serie de dosare care vizează afacerile din minerit şi energie. Cu toate acestea, deputatul Dan Ilie Morega solicită deschiderea de noi anchete. Nu mai târziu de săptămâna trecută acesta l-a interpelat chiar pe premierul Emil Boc, deputatul cerând „verificarea abuzurilor şi ilegalităţilor” din domeniul mineritului şi energiei. Morega vrea noi controale la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, dar şi la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, el suspectând conducerile de aici că favorizează firmele unor lideri sindicali, care ar derula contracte obţinute prin negociere directă, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, şi în perioada în care liberalii conduceau unităţile respective. Deputatul a cerut şi verificarea firmelor private care exploatează cărbune în baza licenţelor de explorare, dar şi modul în care clubul Pandurii este finanţat de mineri şi energeticieni în perioada de criză, clubul mai având parte de o astfel de verificare la sfârşitul lui 2010, ancheta de atunci nedepistând vreo neregulă.